Screenshot

Wat is een screenshot

Een screenshot, ook wel screencapture genoemd, is een afbeelding van wat er op dat moment op een computer of mobiel apparaat wordt weergegeven. Het kan gaan om een enkel venster, het hele scherm of zelfs een specifiek deel van het scherm. Screenshots worden vaak gebruikt om snel informatie te delen, problemen op te lossen of een functie of proces te demonstreren.

Wat zijn de verschillende soorten screenshots

Screenshots kunnen worden gemaakt van het hele scherm of van slechts een deel van het scherm. Afhankelijk van het apparaat of besturingssysteem kunnen ze worden gemaakt met behulp van sneltoetsen, of met behulp van specifieke toepassingen of tools. Enkele veel voorkomende soorten screenshots zijn volledig scherm, actief venster, scrollend venster en gedeeltelijk scherm.

Hoe maak je een screenshot op een computer

Een schermafdruk maken op een computer gebeurt vaak met sneltoetsen. In Windows kopieert de knop Print Screen (PrtScn) het hele scherm naar het klembord, terwijl de knop Alt + Print Screen (Alt + PrtScn) het actieve venster naar het klembord kopieert. Op macOS legt de sneltoets Command + Shift + 3 het hele scherm vast, terwijl Command + Shift + 4 gebruikers in staat stelt een gebied te selecteren om vast te leggen.

Hoe maak je een screenshot op een mobiel apparaat

Een screenshot maken op een mobiel apparaat is vaak eenvoudiger dan op een computer. Op Android worden meestal de aan/uit-knop en de volumeknop gebruikt, terwijl op iOS-apparaten de knoppen Home en Power worden gebruikt. Sommige apparaten hebben bovendien een speciale schermopnameknop.

Hoe bewerk je een screenshot

Zodra een screenshot is gemaakt, kan het om verschillende redenen worden bewerkt. In Windows kunnen gebruikers met de Snipping Tool een schermafbeelding maken en deze vervolgens bewerken met verschillende vormen, pijlen en tekst. Op macOS kan het programma Voorbeeld worden gebruikt om een afbeelding bij te snijden, te draaien en andere effecten toe te voegen.

Hoe deel je een schermafbeelding

Zodra een schermafbeelding is gemaakt en bewerkt, kan deze worden gedeeld met andere mensen. U kunt verschillende diensten gebruiken om schermafbeeldingen te delen, zoals e-mail, berichtendiensten en sociale media. Bovendien kunnen gebruikers met sommige diensten afbeeldingen rechtstreeks vanuit de screenshot-applicatie delen.

Wat zijn de voordelen van het maken van screenshots

Het maken van screenshots kan om vele redenen nuttig zijn. Ze kunnen worden gebruikt om snel informatie te delen of een proces of functie te demonstreren. Ze kunnen ook worden gebruikt om problemen op te lossen en visueel bewijs van een probleem te leveren. Daarnaast kunnen screenshots worden gebruikt om veranderingen of vooruitgang in de tijd bij te houden.

Wat zijn de beste screenshot-applicaties

Er zijn verschillende applicaties beschikbaar voor het maken van screenshots. Enkele populaire toepassingen zijn Snagit, Greenshot en TinyTake op Windows, en Skitch, Monosnap en Capto op macOS. Afhankelijk van de vereisten kunnen gebruikers de toepassing kiezen die het beste aan hun behoeften voldoet.

FAQ
Hoe maak ik een screenshot van deze computer?

Om een screenshot van deze computer te maken, kunt u de Snipping Tool gebruiken. Met de Snipping Tool kunt u een schermafbeelding maken van elk object op uw scherm, en de afbeelding vervolgens annoteren, opslaan of delen.

Wat is de sneltoets voor screenshot?

Om een screenshot te maken op een PC, kunt u op de toets “Print Screen” op uw toetsenbord drukken. Dit maakt een foto van je hele scherm en slaat die op in je klembord. Vervolgens kun je de schermafdruk in een beeldbewerkingsprogramma zoals Paint of Photoshop plakken om het als bestand op te slaan.

Wat zijn 3 manieren om een screenshot te maken op een PC?

Er zijn verschillende manieren om een screenshot te maken op een PC, afhankelijk van wat je wilt vastleggen en hoe je het wilt vastleggen.

1. Om een schermafdruk van uw hele scherm te maken, drukt u gewoon op de toets “Print Screen” op uw toetsenbord. Uw schermafbeelding wordt opgeslagen op uw klembord en u kunt deze in een beeldbewerkingsprogramma of document plakken.

2. Om een schermafdruk van een actief venster te maken, drukt u tegelijkertijd op de toetsen “Alt” en “Print Screen”. Ook hier wordt de schermafbeelding opgeslagen op het klembord.

3. Om een screenshot te maken met het knipselgereedschap, opent u het knipselgereedschap in het menu Start en kiest u het type screenshot dat u wilt maken. U kunt een schermvullende schermafbeelding maken of een gebied selecteren dat u wilt vastleggen.

Hoe maak ik een eenvoudige schermafbeelding in Windows?

Er zijn een paar manieren om een screenshot te maken in Windows. De eenvoudigste manier is om op de toets “Print Screen” op uw toetsenbord te drukken. U maakt dan een schermafdruk van uw hele scherm en slaat die op in uw klembord. U kunt de schermafbeelding vervolgens in een beeldbewerkingsprogramma of documentbewerkingsprogramma plakken om deze als bestand op te slaan.

Als u een schermafdruk wilt maken van slechts een deel van uw scherm, kunt u het “knipgereedschap” gebruiken dat bij Windows wordt geleverd. Om het knipselgereedschap te gebruiken, opent u het in het menu Start en selecteert u de knop “Nieuw”. Selecteer vervolgens met uw muis het gedeelte van het scherm dat u wilt vastleggen. Het knipselgereedschap maakt dan een schermafdruk van het geselecteerde gebied en slaat die op uw klembord op. Ook hier kunt u de schermafbeelding in een beeldbewerkingsprogramma of een documentbewerkingsprogramma plakken om deze als bestand op te slaan.

Hoe maak ik een direct screenshot in Windows?

Om direct een schermafdruk te maken in Windows, kunt u het knipselgereedschap gebruiken. U start het knipselgereedschap door het te zoeken in het menu Start of door “knipselgereedschap” te typen in het dialoogvenster Uitvoeren. Zodra het knipselgereedschap is geopend, kunt u kiezen uit verschillende knipmodi, waaronder “Knippen in vrije vorm”, “Knippen in rechthoek”, “Knippen in venster” en “Knippen op volledig scherm”. Nadat u een knipmodus hebt geselecteerd, kunt u met de muis het gebied van het scherm selecteren dat u wilt vastleggen. Zodra u het gebied hebt geselecteerd, maakt het knipgereedschap automatisch een schermafbeelding en opent deze in een nieuw venster.