Screen Saver

Wat is een screensaver

Screen savers zijn computerprogramma’s die zijn ontworpen om te voorkomen dat een scherm “ingebrand” raakt wanneer gedurende langere tijd hetzelfde beeld wordt weergegeven. Ze doen dit door een animatie of een reeks beelden weer te geven wanneer de computer niet wordt gebruikt.

Geschiedenis van screensaver

Screensavers werden voor het eerst ontwikkeld in de jaren zestig toen computerschermen werden gemaakt van met fosfor beklede kathodestraalbuizen (CRT’s). Deze schermen waren gevoelig voor “inbranden” bij langdurig gebruik, dus werden screensavers ontwikkeld om ze te beschermen.

Soorten screensaver

Screensavers zijn er in vele vormen, van eenvoudige animaties tot complexe 3D-simulaties. Veel besturingssystemen bevatten een aantal ingebouwde screensavers, maar gebruikers kunnen ook zelf screensavers downloaden of maken.

Voordelen van het gebruik van screensaver

Screensavers beschermen niet alleen computerschermen tegen inbranden, maar bieden ook een manier om afbeeldingen of animaties weer te geven die prettig zijn om naar te kijken. Ze kunnen ook een vorm van entertainment bieden wanneer de computer niet actief is.

Een screensaver instelle

De meeste besturingssystemen bieden een manier om een screensaver in te stellen, via de Instellingen-app of het Configuratiescherm. Gebruikers kunnen een ingebouwde schermbeveiliging selecteren of een aangepaste gebruiken.

Een screensaver uitschakele

Screensavers kunnen worden uitgeschakeld door de instellingen in het Configuratiescherm of de Instellingen-app te wijzigen. Het is belangrijk om te onthouden om de screensaver weer in te schakelen als u klaar bent met het gebruik van de computer.

Screensavers aanpasse

Veel screensavers bieden opties voor het aanpassen van het uiterlijk van de animatie of afbeeldingen. Gebruikers kunnen de snelheid, grootte en kleur van de screensaver aanpassen, evenals het aantal weergegeven afbeeldingen.

Problemen met screensavers oplosse

Als een screensaver niet goed werkt, kan het nodig zijn om de instellingen te controleren of de installatie te verwijderen en opnieuw te installeren. Het kan ook nodig zijn om de grafische drivers op de computer bij te werken.

Alternatieven voor screensaver

Sommige gebruikers geven er misschien de voorkeur aan andere methoden te gebruiken, zoals hun computer na een bepaalde periode van inactiviteit in de slaapstand of slaapstand te zetten. Dit bespaart energie en voorkomt dat het scherm inbrandt, maar kan onhandig zijn als de gebruiker de computer moet gebruiken kort nadat deze in de slaapstand is gegaan.

FAQ
Hoe zet ik een schermbeveiliging op mijn Iphone?

Er zijn een paar verschillende manieren om een screensaver aan je iPhone toe te voegen. Eén manier is om de ingebouwde instellingen van je toestel te gebruiken. Ga hiervoor naar Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond. Selecteer vervolgens de afbeelding die u als schermbeveiliging wilt gebruiken en tik op Instellen.

Een andere manier om een schermbeveiliging aan uw iPhone toe te voegen is door een app van derden te gebruiken. Er zijn veel verschillende apps beschikbaar waarmee u de schermbeveiliging van uw iPhone kunt aanpassen. Zoek in de App Store naar “screensaver”.

Als je een app hebt gevonden die je wilt gebruiken, volg je de instructies om hem te installeren. Nadat het is geïnstalleerd, kunt u de app selecteren als uw schermbeveiliging door te gaan naar Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond.

Is een screensaver een wallpaper?

Nee, een screensaver is niet hetzelfde als een wallpaper. Een screensaver is software die ontworpen is om het inbranden van CRT- en plasmamonitoren te voorkomen door het scherm leeg te maken of bewegende beelden of patronen weer te geven wanneer de computer niet in gebruik is. Een wallpaper is een digitale afbeelding (foto, tekening, enz.) die wordt gebruikt als decoratieve achtergrond op een computerscherm, een mobiel communicatieapparaat of een ander elektronisch apparaat.

Hoe verander ik mijn schermbeveiliging op mijn telefoon?

Volg deze stappen om uw schermbeveiliging op uw telefoon te wijzigen:

1. Open de app Instellingen.

2. Tik op Weergave & helderheid.

3. Tik op de optie Screensaver.

4. Selecteer de schermbeveiliging die u wilt gebruiken in de lijst met opties.

Wat is het doel van een screensaver?

Een screensaver is een programma dat wordt gebruikt om schade aan een computermonitor te voorkomen door een bewegend beeld of patroon op het scherm weer te geven wanneer de computer niet wordt gebruikt. Screensavers werden oorspronkelijk ontwikkeld om “inbranding” op CRT-monitoren te voorkomen, een permanente beeldvervorming die kan optreden wanneer hetzelfde beeld langere tijd op een scherm wordt weergegeven. Tegenwoordig worden screensavers meer gebruikt voor hun esthetische aantrekkingskracht dan voor hun nut.

Doet screensaver de batterij leeglopen?

Screensavers verbruiken uw batterij niet. In feite helpen ze uw batterij te sparen door uw scherm uit te schakelen wanneer u uw apparaat niet gebruikt.