Tooltip

Wat is een tooltip

Een tooltip is een klein pop-up venster dat verschijnt wanneer je met je muis over een bepaald element in een computerprogramma beweegt. Het kan worden gebruikt om extra informatie te geven over het element waar u met de muis overheen beweegt, zoals een beschrijving of instructies.

Waarom tooltips gebruiken

Tooltips zijn een effectieve manier om extra informatie te geven zonder de interface onoverzichtelijk te maken. Ze zijn onopvallend, gemakkelijk te gebruiken en helpen om interfaces intuïtiever en gebruiksvriendelijker te maken.

Tooltip Anatomi

Tooltips bestaan meestal uit twee delen: een trigger, het element dat de tooltip activeert, en de inhoud, die extra informatie over het element geeft.

Soorten trigger

Triggers voor tooltips kunnen tekst, knoppen, pictogrammen en zelfs afbeeldingen zijn. De meest voorkomende trigger is een hover event, waarbij de gebruiker met de muis over een element moet gaan om de tooltip te activeren.

Soorten inhou

Tooltip inhoud kan van alles zijn, van een enkele regel tekst tot een complete webpagina. Het kan HTML, tekst, afbeeldingen en video’s bevatten.

Tooltip ontwer

Tooltips moeten zo nuttig mogelijk zijn zonder opdringerig of overweldigend te zijn. Het ontwerp moet eenvoudig en intuïtief zijn, en de inhoud moet beknopt en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Best Practice

Bij het ontwerpen van tooltips is het belangrijk rekening te houden met de context waarin ze zullen worden gebruikt. Het is ook belangrijk de tooltips te testen om er zeker van te zijn dat ze werken zoals verwacht.

Conclusi

Tooltips zijn een goede manier om extra informatie te geven zonder de interface onoverzichtelijk te maken. Bij het ontwerpen van tooltips is het belangrijk om het ontwerp eenvoudig en intuïtief te houden, en de inhoud moet beknopt en gemakkelijk te begrijpen zijn. Met een beetje planning en testen kunnen tooltips een geweldige aanvulling zijn op elke gebruikersinterface.

FAQ
Wat is een tooltip, geef een voorbeeld?

Een tooltip is een kort bericht dat verschijnt wanneer je met de muis over een object in een grafische gebruikersinterface gaat. Het doel van een tooltip is om extra informatie over het object te geven zonder waardevolle schermruimte in te nemen. In de onderstaande schermafbeelding geeft de tooltip voor het Firefox-webbrowserpictogram bijvoorbeeld de naam van het programma en het versienummer.

Wat is een tooltip tekst?

Een tooltip is een tekstvak dat verschijnt wanneer de muis over een object op een webpagina beweegt. De tekst in de tooltip geeft extra informatie over het object.

Welke tooltip is HTML?

HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is de standaard opmaaktaal voor het maken van webpagina’s en webapplicaties.

Wat is een andere naam voor een tooltip?

Een tooltip wordt ook wel een tekstvak genoemd. Het is een klein rechthoekig vak dat verschijnt wanneer je met de muis over een object of tekst beweegt. De tooltip bevat informatie over het object of de tekst.

Hoe stel ik een tooltip in?

Er zijn een paar verschillende manieren om een tooltip in te stellen. One way is to use the title attribute of an HTML element. For example, you could add a title attribute to a span element like this:

Hover over me

When you hover over the element, a tooltip will appear with the text that you specified.

Another way to set up a tooltip is to use a JavaScript library like Tooltip.js. With this library, you can create tooltips with custom content and styles.