Cursor

Inleiding tot cursor

Een cursor is een object in een computerprogramma dat een positie op een computermonitor of ander weergaveapparaat aangeeft. Cursors worden meestal gebruikt om de positie van een tekstcursor aan te geven, maar kunnen ook worden gebruikt om de positie van een grafisch object aan te geven, zoals een venster of een geselecteerd item.

Er zijn verschillende soorten cursor

De meest voorkomende zijn de tekstcursor, de aanwijzer en de muiscursor. Tekstcursors worden meestal gebruikt om de positie van een tekstinvoegpunt aan te geven, terwijl aanwijzer- en muiscursors de positie van de aanwijzer of de muis op het scherm aangeven.

Tekstcursor

Tekstcursors worden meestal voorgesteld door een verticale lijn of een knipperend blok tekst. De cursor kan worden verplaatst met het toetsenbord of de muis. Tekstcursors worden gebruikt om de positie van tekstinvoegpunten aan te geven en kunnen worden gebruikt om tekst te verplaatsen of te verwijderen.

Pointercursor

Pointercursors worden meestal gebruikt om de positie van een grafisch object aan te geven, zoals een venster of een geselecteerd item. Pointercursors kunnen worden verplaatst met het toetsenbord of de muis, en kunnen worden gebruikt om objecten op het scherm te selecteren, van grootte te veranderen of te verplaatsen.

Muiscursor

Muiscursors worden meestal gebruikt om de positie van de muis op het scherm aan te geven. Muiscursors kunnen met de muis of het toetsenbord worden verplaatst en kunnen worden gebruikt om objecten op het scherm te selecteren, te verplaatsen of de grootte ervan aan te passen.

Aanpassin

Met de meeste besturingssystemen kunnen gebruikers het uiterlijk van hun cursors aanpassen. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende cursorstijlen, zoals pijlen, handvormen en andere grafische objecten.

Cursorverplaatsin

Cursors kunnen worden verplaatst met het toetsenbord of de muis. Het toetsenbord biedt verschillende methoden om de cursor te verplaatsen, zoals met de pijltjestoetsen, de toetsen pagina omhoog en pagina omlaag, of de toetsen home en end.

Cursorinteracti

Cursors kunnen worden gebruikt voor interactie met objecten op het scherm. Een tekstcursor kan bijvoorbeeld worden gebruikt om tekst te selecteren, terwijl een muiscursor kan worden gebruikt om objecten op het scherm te selecteren of te verplaatsen.

FAQ
Wat is een cursor en een aanwijzer?

Een cursor is een softwareterm die gebruikt wordt om een beweegbare indicator aan te duiden die gebruikt wordt om de positie op een scherm te tonen waar acties van het invoerapparaat zullen plaatsvinden. Een pointer is een andere term om een symbool aan te duiden dat een positie op een scherm aangeeft.

Wat is het cursorsymbool?

De cursor is het symbool dat aangeeft waar de gebruiker zich op dat moment op het scherm bevindt. Het is meestal een knipperende lijn of blok die met de muis of het toetsenbord over het scherm kan worden bewogen.

Waar vind ik mijn cursorinstellingen?

Er zijn een paar verschillende manieren om je cursorinstellingen in Windows te veranderen. De eerste is om naar het Configuratiescherm te gaan en te zoeken naar “muis”. Dit zou het venster Muis eigenschappen moeten opleveren. Van hieruit kunt u op het tabblad “Aanwijzers” klikken en de instellingen voor elk type cursor wijzigen.

Een andere manier om uw cursorinstellingen te wijzigen is door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en “Personaliseren” te selecteren. Dit opent het venster Personalisatie. Van hieruit kunt u op de link “Muisaanwijzers wijzigen” klikken om de instellingen voor elk type cursor te wijzigen.

Hoe ziet een cursor eruit?

Een cursor is een kleine, knipperende lijn die aangeeft waar het volgende teken zal worden getypt. Het kan een verticale of horizontale lijn zijn.

Waar zit de cursortoets op het toetsenbord?

De cursortoets op het toetsenbord bevindt zich meestal tussen de toetsen “alt” en “ctrl” aan de linker- en rechterkant van het toetsenbord. De specifieke locatie kan variëren afhankelijk van het type toetsenbord.