Schermscheuren

Wat is Screen Tearing

Screen tearing is een fenomeen waarbij een deel van een frame van een video wordt weergegeven op een deel van het volgende frame. Het doet zich voor wanneer de vernieuwingsfrequentie van een monitor niet overeenkomt met de framesnelheid van de uitvoer van een videokaart. Het resultaat is dat de monitor twee delen van verschillende frames tegelijk weergeeft, waardoor een scheur in het scherm ontstaat.

Oorzaken van schermscheure

Schermscheuren kunnen worden veroorzaakt door een mismatch tussen de vernieuwingsfrequentie van een monitor, de framerate van een videokaart en het spel of de toepassing die wordt gespeeld. Het kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan synchronisatie tussen de monitor en de videokaart, of door het gebruik van een monitor met een verversingssnelheid die te laag is voor de videokaart.

Schermscheuren herkenne

Schermscheuren zijn gemakkelijk te herkennen. Het verschijnt als een horizontale lijn die over het scherm beweegt en is het meest zichtbaar tijdens snelle actiescènes. Het is ook te zien bij het scrollen door een menu of het spelen van een game.

Schermscheuren voorkome

De beste manier om schermscheuren te voorkomen is ervoor te zorgen dat de vernieuwingsfrequentie van de monitor gelijk is aan de framerate van de videokaart. Dit kunt u doen door de instellingen in het configuratiescherm van de videokaart aan te passen. Daarnaast kan het gebruik van een monitor met een hogere verversingssnelheid helpen het optreden van screen tearing te verminderen.

Oplossingen voor screen tearin

De meest gebruikelijke oplossing voor screen tearing is het inschakelen van verticale synchronisatie (VSync). VSync synchroniseert de monitor en videokaart zodat de vernieuwingsfrequentie van de monitor overeenkomt met de framesnelheid van de videokaart. Dit kan helpen het optreden van screen tearing te verminderen.

De nadelen van Vertical Syn

Hoewel VSync kan helpen bij het verminderen van screen tearing, kan het ook leiden tot verminderde prestaties. Dit komt omdat VSync de framerate vergrendelt aan de verversingssnelheid van de monitor, waardoor het spel of de toepassing langzamer kan lopen.

Alternatieven voor verticale synchronisati

Een alternatief voor VSync is een technologie die adaptieve synchronisatie heet. Met adaptieve synchronisatie kan de monitor zijn vernieuwingsfrequentie aanpassen aan de framesnelheid van de videokaart. Dit kan het scheuren van het scherm helpen verminderen zonder de prestatievermindering die met VSync gepaard gaat.

Conclusi

Screen tearing is een veel voorkomend verschijnsel dat kan worden veroorzaakt door een mismatch tussen de vernieuwingsfrequentie van een monitor en de framerate van een videokaart. Hoewel VSync het optreden van screen tearing kan helpen verminderen, kan het ook leiden tot verminderde prestaties. Alternatieven voor VSync, zoals adaptieve synchronisatie, kunnen het scheuren van het scherm helpen verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

FAQ
Wat is screen tearing?

Screen tearing is een visueel artefact dat kan optreden wanneer het videosignaal naar een beeldscherm niet synchroon loopt met de vernieuwingsfrequentie van het beeldscherm. Dit kan gebeuren als het videosignaal niet goed gesynchroniseerd is met de vernieuwingsfrequentie van het beeldscherm, of als het videosignaal niet goed deinterlaced is.

Waar wordt screen tearing door veroorzaakt?

Screen tearing wordt veroorzaakt door een verkeerde afstemming tussen de vernieuwingsfrequentie van een beeldscherm en de framesnelheid van een videosignaal. Dit kan gebeuren wanneer een computer niet krachtig genoeg is om de eisen van een spel of een ander videosignaal met hoge resolutie bij te houden, waardoor het videosignaal over het scherm “scheurt”.

Vermindert een hogere FPS het scheuren van het scherm?

Nee, een hogere FPS vermindert het scheuren van het scherm niet. Het scheuren van het scherm treedt op wanneer de vernieuwingsfrequentie van de monitor niet overeenkomt met de framerate van de weergegeven video.

Wordt screen tearing veroorzaakt door de CPU?

Screen tearing wordt vaak veroorzaakt door problemen met de grafische kaart of GPU van een computer. De GPU is verantwoordelijk voor het verwerken en renderen van afbeeldingen, dus als die niet goed functioneert, kan dat scheuren veroorzaken. Problemen met de CPU kunnen ook leiden tot screen tearing, maar dit komt minder vaak voor.

Stopt VSync het scheuren van het scherm?

Ja, VSync kan het scheuren van het scherm tegengaan. Wanneer VSync is ingeschakeld, synchroniseert het de framesnelheid van het spel met de vernieuwingsfrequentie van de monitor. Dit kan helpen om screen tearing te elimineren of te verminderen, omdat de frames worden getekend in lijn met de vernieuwingsfrequentie van de monitor.