Standaardprogramma

Definitie van standaardprogramm

Een standaardprogramma is een softwaretoepassing die automatisch wordt gestart wanneer een bepaald type bestand op een computer wordt geopend. Wanneer een gebruiker een bestand opent, herkent het besturingssysteem van de computer het type bestand, en start dan het standaardprogramma dat bij dat type bestand hoort. Als een gebruiker bijvoorbeeld een .docx-bestand opent, zal het besturingssysteem herkennen dat het bestand een Microsoft Word-document is, en zal het automatisch Microsoft Word starten als het standaardprogramma.

Een standaardprogramma instelle

Het instellen van een standaardprogramma is het proces van kiezen welk programma automatisch moet worden gestart wanneer een bepaald type bestand wordt geopend. De meeste besturingssystemen hebben een functie waarmee gebruikers standaardprogramma’s kunnen instellen. Windows 10 heeft bijvoorbeeld een functie waarmee gebruikers het standaardprogramma kunnen selecteren voor elk type bestand, inclusief bestanden met dezelfde extensie (bijvoorbeeld .docx).

Voordelen van het instellen van een standaardprogramm

Het instellen van een standaardprogramma heeft een aantal voordelen. Het bespaart gebruikers tijd, omdat het programma dat ze nodig hebben om het bestand te openen al is opgestart. Ook kunnen gebruikers bestanden met dezelfde extensie in hetzelfde programma openen, zodat ze niet elke keer dat ze een bestand openen handmatig een programma hoeven te selecteren. Ten slotte zorgt het ervoor dat bestanden in het juiste programma worden geopend, zodat gebruikers toegang hebben tot alle functies van het programma.

Het standaardprogramma wijzige

Het wijzigen van het standaardprogramma is relatief eenvoudig. De meeste besturingssystemen hebben een functie waarmee gebruikers gemakkelijk een nieuw standaardprogramma kunnen selecteren. In Windows 10 kunnen gebruikers bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een bestand klikken om het contextuele menu te openen, en vervolgens “Openen met > Kies standaardprogramma” selecteren. Dit opent het venster “Kies standaardprogramma”, waarmee gebruikers het programma kunnen selecteren dat ze als standaard willen gebruiken.

Het standaardprogramma terugzette

Als een gebruiker een standaardprogramma heeft ingesteld, maar vervolgens besluit dat hij het wil terugzetten naar het oorspronkelijke standaardprogramma, kan hij dat gemakkelijk doen. De meeste besturingssystemen hebben een functie waarmee gebruikers het standaardprogramma voor een bepaald type bestand opnieuw kunnen instellen. In Windows 10 kunnen gebruikers bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een bestand klikken om het contextuele menu te openen, en vervolgens “Openen met > Opnieuw instellen op standaard” selecteren. Hierdoor wordt het standaardprogramma voor het bestandstype teruggezet naar het oorspronkelijke standaardprogramma.

Verschillende bestandstypen en programma’

Verschillende bestandstypen vereisen verschillende programma’s om ze te openen. Bijvoorbeeld, een .docx bestand vereist Microsoft Word om het te openen, terwijl een .jpg bestand een image viewer vereist om het te openen. Bij het instellen van een standaardprogramma is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gekozen programma het juiste is voor het bestandstype.

Beperkingen van standaardprogramma’

Hoewel standaardprogramma’s een nuttige functie kunnen zijn, hebben ze enkele beperkingen. Als een gebruiker bijvoorbeeld meerdere programma’s heeft geïnstalleerd die hetzelfde type bestand kunnen openen, zal het besturingssysteem alleen het standaardprogramma starten. Dit betekent dat de gebruiker geen toegang heeft tot de functies van de andere programma’s.

Conclusi

Standaardprogramma’s zijn een nuttige functie die gebruikers tijd kan besparen en ervoor kan zorgen dat bestanden in het juiste programma worden geopend. Het instellen van een standaardprogramma is eenvoudig en kan in de meeste besturingssystemen worden gedaan, en gebruikers kunnen het standaardprogramma ook opnieuw instellen als ze dat willen. Gebruikers moeten zich echter bewust zijn van de beperkingen van standaardprogramma’s, zoals het feit dat ze slechts één type bestand kunnen openen met één programma.

FAQ
Wat is standaardprogramma’s in Windows 10?

Windows 10 Standaardprogramma’s is een functie waarmee u een specifiek programma kunt instellen voor het openen en beheren van bepaalde typen bestanden op uw computer. U kunt bijvoorbeeld Adobe Reader instellen als standaardprogramma voor PDF-bestanden, of iTunes als standaardprogramma voor muziekbestanden. U kunt ook als standaardprogramma voor alle bestanden van een bepaald type hetzelfde programma kiezen. U kunt bijvoorbeeld instellen dat alle videobestanden worden geopend in VLC Media Player.

Wat betekent als standaard instellen?

Wanneer u iets als standaard instelt, vertelt u de computer dat dit de optie is die u het vaakst wilt gebruiken. De standaardoptie is meestal degene die automatisch wordt geselecteerd, tenzij u specifiek een andere optie kiest.

Wat is precies een standaard applicatie?

Een standaardapplicatie is een toepassing die automatisch wordt gestart of geopend wanneer een bepaald bestandstype wordt geopend. Bijvoorbeeld, de standaard app voor het openen van een .txt bestand kan een tekstverwerker zijn, terwijl de standaard app voor het openen van een .mp3 bestand een muziekspeler kan zijn.

Waarvoor wordt standaard gebruikt?

Standaard is een instelling of waarde die wordt gebruikt als er geen andere waarde is opgegeven. In een computerprogramma kan de standaardinstelling bijvoorbeeld de meest gebruikte optie of de veiligste optie zijn.

Hoe schakel ik standaardprogramma’s uit in Windows 10?

In Windows 10 kunt u de standaardprogramma’s voor bepaalde bestandstypen of protocollen wijzigen. U kunt bijvoorbeeld instellen dat alle .txt-bestanden standaard worden geopend in Kladblok. Om de standaardprogramma’s voor een bepaald bestandstype te wijzigen:

1. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en klik vervolgens op Openen met.

2. Klik op het programma dat u als standaard wilt gebruiken en klik vervolgens op Dit programma als standaard instellen.

3. Klik op OK.

Om het standaardprogramma voor een specifiek protocol te wijzigen:

1. Typ in het zoekvak op de taakbalk Standaardprogramma’s en selecteer vervolgens Standaardprogramma’s.

2. Selecteer het programma dat u als standaard voor het protocol wilt gebruiken en klik vervolgens op Dit programma als standaard instellen.

3. Klik op OK.