Cron

Wat is Cron

Cron is een op tijd gebaseerd hulpprogramma voor het plannen van taken voor Unix-achtige besturingssystemen. Het wordt gebruikt om commando’s of scripts op specifieke intervallen uit te voeren. Cron wordt meestal gebruikt voor systeemonderhoudstaken zoals het maken van back-ups, het uitvoeren van systeemscans of het controleren op updates.

Geschiedenis van Cro

Cron is eind jaren zeventig ontwikkeld door computerprogrammeur Ken Thompson. Het werd aanvankelijk gebruikt om de uitvoering van commando’s op het Unix-besturingssysteem te plannen. In de loop der jaren is het opgenomen in veel andere besturingssystemen en is het een standaardprogramma geworden voor systeembeheerders.

Hoe Cron werk

Cron werkt door een crontab-bestand (of “cron-tabel”) te controleren op opdrachten die op een bepaald tijdstip moeten worden uitgevoerd. Het crontab-bestand is een tekstbestand dat een lijst bevat met commando’s die op bepaalde tijdstippen moeten worden uitgevoerd. Wanneer het in het crontab-bestand aangegeven tijdstip aanbreekt, voert Cron de opdrachten in het bestand uit.

Cron instelle

Het instellen van Cron is relatief eenvoudig. Het crontab-bestand is een tekstbestand dat kan worden bewerkt met een eenvoudige tekstverwerker. De syntaxis van het crontab-bestand is zeer eenvoudig en kan worden gebruikt om taken in te stellen die met een willekeurig interval moeten worden uitgevoerd.

Cron Securit

Cron is een krachtig hulpmiddel en kan worden gebruikt om kwaadaardige commando’s uit te voeren. Daarom is het belangrijk om Cron te beveiligen door de toegang tot het crontab-bestand te beperken. Dit kan worden gedaan door machtigingen in te stellen op het crontab-bestand en ervoor te zorgen dat alleen vertrouwde gebruikers het kunnen bewerken.

Cron-variante

Naast de originele Cron zijn er veel varianten beschikbaar. Deze omvatten Anacron, een versie van Cron die regelmatig taken uitvoert, ongeacht of het systeem aan of uit staat, en fcron, een versie van Cron die efficiënter is.

Alternatieven voor Cro

Hoewel Cron een populaire tool is, zijn er veel alternatieven beschikbaar. Deze omvatten Task Scheduler voor Windows, Launchd voor macOS, en Systemd Timers voor Linux-systemen. Elk van deze tools heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Cron in populaire toepassinge

Cron wordt in veel populaire toepassingen gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om back-ups te plannen in WordPress, om periodieke scans uit te voeren in antivirussoftware, en om webbrowsers bij te werken.

Samenvattin

Cron is een krachtig en veelzijdig hulpprogramma voor het plannen van taken op basis van tijd. Het wordt gebruikt om commando’s of scripts uit te voeren op specifieke intervallen en is opgenomen in veel besturingssystemen. Het opzetten van Cron is relatief eenvoudig en er zijn veel alternatieven beschikbaar. Het wordt ook gebruikt in veel populaire toepassingen.

FAQ
Wat betekent * 5 * * * in cron?

De sterretjes in cron hebben de volgende betekenis:

* 5 * * *

Dit betekent dat de taak elke 5 minuten wordt uitgevoerd.

Wat is * * * * in cron job?

Een cron job is een op tijd gebaseerde taak die is ingesteld om op een specifiek tijdstip of interval te worden uitgevoerd. Het wordt meestal gebruikt om systeemonderhoud of beheertaken te automatiseren.

Wat is cron expressie 0 * * * *?

Een cron expressie is een tekenreeks die een schema weergeeft voor het uitvoeren van een taak. De 0 * * * cron expressie betekent dat de taak elk uur op de 0e minuut wordt uitgevoerd.

Waar komt het woord cron vandaan?

Het woord cron komt van het Griekse woord voor tijd, chronos.

Wat betekent cron in het Hebreeuws?

Cron is een op tijd gebaseerde taakplanner in Unix-achtige besturingssystemen. De naam cron komt van het Griekse woord voor tijd, χρόνος (chronos).