PDF

Wat is PDF

PDF staat voor Portable Document Format en is een type bestandsformaat dat wordt gebruikt om documenten en andere gegevens op te slaan in een standaardformaat dat kan worden geopend, bekeken en afgedrukt op verschillende apparaten en besturingssystemen. Het is een open standaard, ontwikkeld door Adobe in de vroege jaren 1990 en is nu de de facto standaard voor elektronische documenten.

Kenmerken van PDF’

PDF’s zijn een ideaal formaat voor het delen van documenten omdat ze de exacte look en feel van het originele document behouden, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor het behoud van de opmaak en lay-out van complexe documenten. PDF’s ondersteunen ook verschillende coderingsniveaus om gegevens en gevoelige informatie te beschermen. Bovendien worden PDF’s gecomprimeerd, waardoor ze kleiner en gemakkelijker te delen zijn dan andere documentformaten.

PDF’s make

Het maken van PDF’s is eenvoudig en kan met verschillende softwareprogramma’s, waaronder Adobe Acrobat, de populairste software om PDF’s te maken. Bovendien kunnen de meeste besturingssystemen documenten maken of converteren naar PDF’s.

PDF’s bekijken en bewerke

Het bekijken en bewerken van PDF’s is ook eenvoudig en kan met verschillende gratis en betaalde softwareprogramma’s, waaronder Adobe Acrobat, Preview voor Mac en Foxit Reader voor Windows. Met deze programma’s kunnen gebruikers PDF’s bekijken, bewerken en van aantekeningen voorzien. Bovendien kunnen gebruikers met Adobe Acrobat en sommige andere programma’s formulieren maken en er gegevens mee verzamelen.

Soorten PDF’

Er zijn verschillende soorten PDF’s, afhankelijk van hun doel. De twee belangrijkste types zijn statische PDF’s, dat zijn statische documenten die niet kunnen worden bewerkt, en interactieve PDF’s, die kunnen worden bewerkt en functies bevatten zoals formulieren en knoppen. Daarnaast zijn er PDF-bestanden die kunnen worden gelezen door schermlezers, waardoor ze toegankelijker zijn voor mensen met een handicap.

6. Het PDF-formaat wordt bepaald door een reeks normen en specificaties van de ISO (International Organization for Standardization). Deze normen bepalen hoe PDF’s worden gemaakt, welke soorten gegevens ze kunnen bevatten en andere gerelateerde onderwerpen.

Voordelen van PDF’

PDF’s hebben veel voordelen ten opzichte van andere bestandsformaten, waaronder de mogelijkheid om de exacte look en feel van het oorspronkelijke document te behouden, overdraagbaarheid op meerdere apparaten en besturingssystemen, en toegevoegde beveiligingsfuncties.

Nadelen van PDF’

Hoewel PDF’s een geweldig formaat zijn voor het delen van documenten, kunnen ze moeilijk te bewerken zijn en kunnen ze alleen met gespecialiseerde software worden bekeken. Bovendien zijn ze qua grootte niet zo efficiënt als andere bestandsformaten.

FAQ
Hoe open ik een PDF-bestand?

Er zijn een paar verschillende manieren om een PDF-bestand te openen. Eén manier is dubbelklikken op het bestand, waardoor het in uw standaard PDF-viewer wordt geopend. Een andere manier is om met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en “Openen met” te selecteren. U krijgt dan een lijst met programma’s waarmee u het bestand kunt openen. Kies uw PDF-viewer uit de lijst en het bestand wordt geopend.

Hoe maak ik van een document een PDF?

De meeste tekstverwerkers hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een document als PDF op te slaan. Hieronder vallen Microsoft Word, Google Docs en OpenOffice. Om een document als PDF op te slaan, gaat u naar het menu Bestand en kiest u Opslaan als. In het venster Opslaan als selecteert u PDF in de lijst met bestandsformaten. Geef uw document een naam en klik op Opslaan.

Hoe converteer je een PDF naar Word?

Er zijn een paar verschillende manieren om een PDF naar Word te converteren. Eén manier is het gebruik van een gratis online PDF naar Word converter. Upload uw PDF-bestand naar de website en het converteert het voor u naar een Word-document.

Een andere manier is om Microsoft Word te gebruiken. Open de PDF in Microsoft Word en klik op het tabblad Bestand. Klik dan op Opslaan als en kies het Word document formaat.

Als u Adobe Acrobat heeft, kunt u dat ook gebruiken om uw PDF naar Word te converteren. Open de PDF in Acrobat en klik op Bestand > Opslaan als ander > Microsoft Word > Word-document.

Waarom PDF gebruiken in plaats van Word?

PDF’s zijn over het algemeen kleiner dan Word-documenten, dus ze nemen minder ruimte in op uw computer. Ze zijn ook gemakkelijker via e-mail te versturen omdat ze minder snel beschadigd raken. PDF’s hebben ook meer kans om hun opmaak intact te houden op verschillende apparaten en besturingssystemen, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw document er hetzelfde uitziet, ongeacht wie het opent.

Waarom gebruiken mensen PDF?

PDF, of Portable Document Format, is een bestandsformaat dat wordt gebruikt om documenten te presenteren op een manier die onafhankelijk is van de toepassingssoftware, de hardware en het besturingssysteem. PDF’s kunnen worden bekeken op elk apparaat waarop een PDF-lezer is geïnstalleerd. Bovendien kunnen PDF’s met een wachtwoord worden beveiligd en gecodeerd, waardoor ze veiliger zijn dan andere bestandsformaten.