PCI Express

Wat is PCI Express

PCI Express, of PCI-E, is een vorm van computer hardware verbinding die veel gebruikt wordt in moderne computers. Het is een seriële uitbreidingsbus standaard die computeronderdelen met het moederbord verbindt. Het is in staat om hogere gegevensoverdrachtsnelheden te bieden dan eerdere standaarden, zoals PCI en AGP.

Geschiedenis van PCI Expres

De PCI Express-technologie werd ontwikkeld in het begin van de jaren 2000, gebaseerd op de PCI-standaard. Het werd halverwege de jaren 2000 door de meeste computerfabrikanten overgenomen en werd een veel gebruikte standaard in de industrie.

PCI Express-versi

De huidige versie van PCI Express is versie 4.0, die in 2017 werd uitgebracht. Deze versie biedt het dubbele aan bandbreedte van versie 3.0, waardoor het meer geschikt is voor toepassingen die hogere dataoverdrachtssnelheden vereisen.

Soorten PCI Expres

Er zijn vier hoofdtypen PCI Express, variërend van versie 1.0 tot versie 4.0. Het gebruikte type PCI Express wordt bepaald door de in de computer gebruikte componenten en hardware en de vereiste gegevensoverdrachtssnelheden.

Voordelen van PCI Expres

Het belangrijkste voordeel van PCI Express is de verbeterde gegevensoverdrachtssnelheid, die een snellere gegevensoverdracht tussen componenten mogelijk maakt. Het biedt ook een betere schaalbaarheid en een betere energie-efficiëntie dan andere standaarden.

Nadelen van PCI Expres

Het belangrijkste nadeel van PCI Express zijn de kosten, die aanzienlijk hoger liggen dan bij andere standaarden. Het vereist ook een ingewikkeldere installatie, aangezien de componenten in een specifieke volgorde op het moederbord moeten worden aangesloten.

PCI Express Uitbreidingskaarte

Een uitbreidingskaart is een type hardware dat aan een computer kan worden toegevoegd om de mogelijkheden ervan uit te breiden. Uitbreidingskaarten worden gebruikt om extra functies aan een computer toe te voegen, zoals extra poorten, grafische kaarten met hogere prestaties of meer opslagruimte.

Compatibiliteitsproblemen met PCI Expres

Door de verschillen tussen PCI Express versies zijn er compatibiliteitsproblemen tussen componenten en hardware. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de componenten compatibel zijn voordat u ze aanschaft om compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

FAQ
Wat is een PCI Express kaart?

Een PCI Express (PCIe) kaart is een type computeruitbreidingskaart die aangesloten wordt op een PCIe slot op een moederbord. PCIe-kaarten worden gebruikt om functionaliteit aan een computer toe te voegen, zoals extra USB-poorten, een netwerkkaart of een geluidskaart. PCIe kaarten zijn er in verschillende groottes, met als meest voorkomende de half-size en full-size kaarten.

Wordt PCI Express nog steeds gebruikt?

Ja, PCI Express wordt nog steeds gebruikt. Het is een hoge-snelheid seriële computer uitbreidingsbus standaard, ontworpen om de oudere PCI, PCI-X, en AGP bus standaarden te vervangen. PCI Express wordt in diverse toepassingen gebruikt, waaronder servers, laptops, desktops en embedded systemen.

Wat is PCI vs PCI Express?

PCI Express (Peripheral Component Interconnect Express) is een seriële uitbreidingsbus-standaard die ontworpen is om de oudere PCI, PCI-X en AGP bus-standaards te vervangen. PCI Express biedt een hoge-snelheidsverbinding tussen computerrandapparatuur en het moederbord. PCI Express wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder servers, werkstations, notebooks en embedded systemen.

PCI Express maakt gebruik van een point-to-point topologie, wat betekent dat elk apparaat rechtstreeks met de host is verbonden via zijn eigen speciale verbinding. Dit zorgt voor een veel hogere bandbreedte en een lagere latentie dan de oudere PCI-standaarden. PCI Express is ook schaalbaar, wat betekent dat het kan worden gebruikt in verschillende systeemvormen, waaronder ATX, mini-ATX en micro-ATX.

PCI Express is beschikbaar in verschillende lane-breedten, waaronder 1x, 2x, 4x, 8x, 16x en 32x. Het getal geeft het aantal datalanes aan dat beschikbaar is voor gegevensoverdracht. Hoe breder de bus, hoe meer gegevens tegelijk kunnen worden overgebracht. PCI Express 2.0 heeft een maximale gegevensoverdrachtsnelheid van 5 Gbps, terwijl PCI Express 3.0 een maximale gegevensoverdrachtsnelheid van 8 Gbps heeft.

Is PCIe beter dan SSD?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag, omdat het van verschillende factoren afhangt. Over het algemeen is PCIe sneller dan SSD, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het beter is. Alles hangt af van uw specifieke behoeften en wat u uit uw opslagoplossing wilt halen.

Is PCI alleen maar creditcards?

Nee, PCI is niet alleen maar kredietkaarten. De PCI Security Standards Council is een wereldwijd forum voor de ontwikkeling van veiligheidsnormen voor de betaalkaartenindustrie. De raad is verantwoordelijk voor de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS), een reeks vereisten die ervoor moeten zorgen dat alle bedrijven die creditcardgegevens verwerken, opslaan of verzenden een veilige omgeving handhaven.