PCI-X

Wat is PCI-X

PCI-X (Peripheral Component Interconnect Extended) is een door IBM ontwikkelde standaard voor computerbussen en uitbreidingskaarten om de prestaties van de Peripheral Component Interconnect-bus te verhogen. PCI-X biedt hogere prestaties dan de oorspronkelijke PCI-standaard, evenals een hogere maximale bussnelheid en verbeterde signaalintegriteit.

Geschiedenis van PCI-

De ontwikkeling van PCI-X begon in 1998. Het was ontworpen om de prestaties van de oorspronkelijke PCI-bus te verbeteren, die verouderd was en de toenemende eisen van moderne computerhardware niet kon bijhouden. PCI-X 1.0 werd uitgebracht in 1999 en de PCI-X 2.0 specificatie werd uitgebracht in 2003.

Voordelen van PCI-

PCI-X biedt verschillende voordelen ten opzichte van de oorspronkelijke PCI-bus, waaronder hogere bussnelheden, verbeterde signaalintegriteit en betere ondersteuning voor snellere geheugentoegang. Het ondersteunt ook grotere gegevensoverdrachten, waardoor een efficiëntere gegevensoverdracht tussen de CPU en andere hardwarecomponenten mogelijk is.

PCI-X-interfac

De PCI-X-interface is gebaseerd op de bestaande PCI-bus, maar gebruikt een andere pin-configuratie. Zij gebruikt ook een ander elektrisch signaalschema en transmissieprotocol. De interface ondersteunt ook meerdere bussnelheden, waardoor de bus kan worden geconfigureerd om met verschillende snelheden te werken, afhankelijk van de hardwarecomponenten die op de bus zijn aangesloten.

PCI-X-uitbreidingskaarte

PCI-X-uitbreidingskaarten zijn ontworpen om te worden geïnstalleerd in PCI-X-sleuven. Ze zijn ontworpen om te profiteren van de verbeterde prestaties en bandbreedte die de PCI-X standaard biedt. Deze kaarten zijn er in verschillende formaten, waaronder full-height en low-profile kaarten.

6. De meest voorkomende soorten PCI-X kaarten zijn netwerkkaarten, geluidskaarten, videokaarten en opslagcontrollers. Andere soorten kaarten die compatibel zijn met de PCI-X standaard zijn SCSI controllers, RAID controllers en fibre channel adapters.

Compatibiliteit van PCI-

PCI-X is volledig compatibel met de oorspronkelijke PCI-bus. Dit betekent dat PCI-X-kaarten kunnen worden gebruikt in elk systeem dat een PCI-bus heeft, en omgekeerd. Hierdoor kunnen gebruikers hun systemen upgraden om te profiteren van hogere prestaties zonder al hun bestaande hardware te hoeven vervangen.

PCI-X vs. PCI Expres

De PCI-X standaard is vervangen door de nieuwere PCI Express (PCIe) standaard. PCIe biedt hogere prestaties dan PCI-X en ondersteunt meer geavanceerde functies, zoals snelle gegevensoverdracht en directe geheugentoegang.

Samenvattin

PCI-X is een computer bus en uitbreidingskaart standaard ontwikkeld door IBM om de prestaties van de Peripheral Component Interconnect bus te verhogen. Het biedt hogere bussnelheden, verbeterde signaalintegriteit en betere ondersteuning voor snellere geheugentoegang. Hij is compatibel met de oorspronkelijke PCI-bus en is vervangen door de nieuwere PCI Express-standaard.

FAQ
Is PCI-X compatibel met PCI?

Ja, PCI-X is compatibel met PCI. PCI-X is een uitbreiding van de PCI-bus die ontwikkeld is om de bussnelheid en adresseerbaarheid te verbeteren.

Wat is PCI-X in de computer?

PCI-X is een standaard voor computerbussen en uitbreidingskaarten die de conventionele PCI-standaard verbetert door de gegevensoverdrachtsnelheid te verdubbelen. Dit gebeurt door de kloksnelheid van de bus te verhogen van 66 MHz tot 133 MHz. PCI-X ondersteunt ook grotere gegevenspakketten dan PCI, waardoor een grotere verwerkingscapaciteit kan worden bereikt.

Wat is de gegevensbreedte van PCI-X?

De gegevensbreedte van PCI-X is 64 bits.

Is PCI verouderd?

Nee, PCI is niet verouderd. Het is een standaardinterface die in computerhardware wordt gebruikt om randapparatuur aan te sluiten.

Wat zijn de twee typen PCI?

Er zijn twee soorten PCI: PCI-X en PCI Express. PCI-X is de oudere standaard en is niet zo snel als PCI Express.