Thunderbolt

Inleiding tot Thunderbol

Thunderbolt is een snelle hardware-interface gestandaardiseerd door Intel Corporation en ontwikkeld door Apple, Inc. Het maakt gegevensoverdrachtsnelheden tot 40 Gbps mogelijk, waardoor het een van de meest geavanceerde technologieën voor gegevensoverdracht is. Thunderbolt werd voor het eerst geïntroduceerd in 2011 en is sindsdien op grotere schaal toegepast in Mac-, Windows- en Linux-systemen.

Thunderbolt Basic

De Thunderbolt-interface is een combinatie van twee protocollen, DisplayPort en PCI Express, die worden gebruikt om zowel data- als videosignalen te versturen. Thunderbolt kan meerdere gegevensstromen verzenden, en tot zes randapparaten kunnen in serie worden aangesloten op één poort. De vorm van de Thunderbolt-connectoren zelf is identiek aan die van de Mini DisplayPort-connectoren, maar ze zijn anders gecodeerd om te voorkomen dat incompatibele apparaten per ongeluk worden aangesloten.

Thunderbolt Versie

De originele Thunderbolt interface werd uitgebracht in 2011, en sindsdien heeft Intel verschillende versies uitgebracht. Thunderbolt 2 werd uitgebracht in 2013, en is achterwaarts compatibel met de originele Thunderbolt. Het ondersteunt gegevensoverdrachtsnelheden tot 20 Gbps en kan twee 4K-schermen tegelijk aansturen. Thunderbolt 3 werd uitgebracht in 2015 en ondersteunt gegevensoverdrachtsnelheden tot 40 Gbps. Het ondersteunt ook USB 3.1, waardoor overdrachtssnelheden tot 20 Gbps mogelijk zijn voor USB-apparaten.

Voordelen van Thunderbol

Thunderbolt biedt verschillende voordelen in vergelijking met andere technologieën voor gegevensoverdracht. Het kan data- en videosignalen over dezelfde verbinding versturen, en kan meerdere apparaten in serie schakelen. Het is ook compatibel met een grote verscheidenheid aan randapparatuur, waaronder externe harde schijven, converters en docks.

Apparaten aansluiten met Thunderbol

Het aansluiten van apparaten met Thunderbolt is relatief eenvoudig, zolang u maar over de juiste kabels beschikt. Thunderbolt-kabels zijn verkrijgbaar in zowel mannelijke als vrouwelijke versies, en in verschillende lengtes. Om apparaten met Thunderbolt aan te sluiten, steekt u gewoon het ene uiteinde van de kabel in het apparaat en het andere uiteinde in de Thunderbolt-poort van de computer.

6. Veel apparaten zijn nu compatibel met Thunderbolt, waaronder externe harde schijven, grafische kaarten en audio-interfaces. Controleer voordat u een apparaat aanschaft of het compatibel is met de Thunderbolt-poort van uw systeem. Voor sommige apparaten moeten mogelijk ook extra stuurprogramma’s worden geïnstalleerd.

Thunderbolt en US

Thunderbolt kan ook worden gebruikt om USB-apparaten aan te sluiten, zoals toetsenborden, muizen en externe opslagschijven. Hiervoor hebt u een Thunderbolt-naar-USB-adapter nodig. Deze adapters zijn verkrijgbaar in zowel mannelijke als vrouwelijke versies, en in verschillende lengtes.

Conclusi

Thunderbolt is een geavanceerde technologie voor gegevensoverdracht die gegevens en videosignalen via dezelfde verbinding kan verzenden. Het is compatibel met een grote verscheidenheid aan apparaten, en kan in serie worden aangesloten op meerdere randapparaten. Als u snelle gegevensoverdracht nodig hebt, is Thunderbolt een uitstekende keuze.

FAQ
Is Thunderbolt alleen voor Apple?

Nee, Thunderbolt is niet alleen van Apple. Thunderbolt is een Intel-technologie die beschikbaar is op bepaalde pc’s en Macs.

Is lightning en Thunderbolt hetzelfde?

Nee, lightning en Thunderbolt zijn niet hetzelfde. Thunderbolt is een hardware-interface waarmee externe randapparatuur op een computer kan worden aangesloten. Het gebruikt zowel DisplayPort- als PCI Express-technologieën voor snelle gegevensoverdracht en video-uitvoer. Bliksem is een soort elektrische ontlading die optreedt tijdens onweer.

Kan ik Thunderbolt aansluiten op USB-C?

Ja, Thunderbolt kan worden aangesloten op USB-C. Thunderbolt is een snelle interface die gebruik maakt van dezelfde connector als USB-C. Het kan tot 40 Gbps aan gegevensoverdrachtsnelheid bieden, wat veel sneller is dan USB-C.

Gebruikt Apple Thunderbolt of USB-C?

Apple gebruikt Thunderbolt voor zijn technologie voor snelle gegevensoverdracht. Thunderbolt is een eigen interface die zowel een USB-connector als een mini-DisplayPort-connector gebruikt. Het kan gegevens overdragen tot 10 Gbps, wat twee keer zo snel is als USB 3.0. Thunderbolt 3 ondersteunt ook stroomvoorziening, zodat het kan worden gebruikt om apparaten zoals laptops op te laden. USB-C is een nieuwere standaard die gebruik maakt van dezelfde connector als Thunderbolt 3, maar het kan alleen gegevens overdragen met maximaal 5 Gbps.

Kan ik USB op Thunderbolt aansluiten?

Nee, u kunt USB niet aansluiten op Thunderbolt. Thunderbolt is een hogesnelheidsinterface die niet compatibel is met USB.