UWP

Wat is UWP

Universal Windows Platform (UWP) is een platformonafhankelijke toepassingsarchitectuur die door Microsoft is gemaakt. Het is ontworpen om de ontwikkeling van toepassingen te vergemakkelijken die kunnen worden gebruikt in meerdere Microsoft-producten, waaronder Windows 10, Windows 10 Mobile, Xbox One, HoloLens en het Internet of Things. UWP is gebaseerd op de Windows Runtime (WinRT) API en ondersteunt ontwikkeling in C++/WinRT, C++/CX, .NET en JavaScript.

Wat zijn de voordelen van UWP

UWP biedt ontwikkelaars veel voordelen. Het is eenvoudig om met UWP te ontwikkelen en applicaties uit te rollen naar elk Windows 10-apparaat. UWP biedt ook één codebase voor alle Windows 10-apparaten, zodat ontwikkelaars niet voor elk apparaat een aparte versie van hun applicatie hoeven te maken. Bovendien zijn UWP-toepassingen sandboxed, wat betekent dat ze gemakkelijker en veiliger kunnen worden beheerd.

Wat zijn de vereisten voor UWP

Ontwikkelaars die UWP-toepassingen willen maken, moeten aan bepaalde systeemvereisten voldoen. Ten eerste moeten ze een 64-bits versie van Windows 10 hebben. Daarnaast moeten ze Visual Studio 2017 of nieuwer en de Windows 10 SDK geïnstalleerd hebben.

Wat zijn de UWP-ontwerprichtlijnen

Om te zorgen voor een consistente gebruikerservaring op alle Windows 10-apparaten, moeten UWP-toepassingen een reeks ontwerprichtlijnen volgen. Deze richtlijnen omvatten alles, van de algemene lay-out en navigatie van de app, tot de visuals en animaties.

Wat is het UWP App Model

Het UWP app model is de basisstructuur van alle UWP toepassingen. Dit model bestaat uit drie kernonderdelen: het app package, de app resources en het app manifest. Het app package bevat de code en data van de app, de app resources zijn de assets die de app nodig heeft om te draaien, en het manifest is het bestand dat de app beschrijft.

Wat is het UWP-ontwikkelingsproces

Het UWP-ontwikkelingsproces bestaat uit vijf stappen. Eerst moet de ontwikkelaar de UI van de toepassing maken met behulp van XAML. Ten tweede moet de ontwikkelaar code toevoegen aan de applicatie. Ten derde moet de ontwikkelaar de toepassing testen. Ten vierde moet de ontwikkelaar de applicatie verpakken. Ten slotte moet de ontwikkelaar de applicatie indienen bij de Windows Store.

UWP-beveiligin

UWP-toepassingen zijn veiliger dan traditionele Windows-toepassingen dankzij de door UWP geboden sandboxing van toepassingen. Sandboxing beperkt de toegang van een toepassing tot systeembronnen en gegevens, waardoor kwaadaardige code moeilijker kan worden uitgevoerd. Bovendien moeten UWP-toepassingen worden ondertekend en gevalideerd om op een apparaat te kunnen worden geïnstalleerd.

Welke talen kunnen worden gebruikt om UWP-toepassingen te ontwikkelen

UWP-toepassingen kunnen worden ontwikkeld met C++/WinRT, C++/CX, .NET en JavaScript. Elke taal heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, dus ontwikkelaars moeten de taal kiezen die het beste bij hun behoeften past.

Wat zijn enkele populaire UWP-toepassingen

Er zijn veel populaire UWP-toepassingen, waaronder Microsoft Office, Adobe Photoshop Express, Spotify en Hulu. UWP-toepassingen zijn te vinden in de Windows Store, en vele winkels van derden zoals Steam.

FAQ
Vermoordt Microsoft UWP?

Nee, Microsoft maakt UWP niet kapot. UWP is een belangrijk onderdeel van Microsofts strategie voor Windows 10 en zal ontwikkeld en ondersteund blijven worden. Er kunnen in de toekomst enkele wijzigingen aan het platform worden aangebracht, maar het wordt niet in de steek gelaten.

Is UWP verlaten?

Nee, UWP wordt niet verlaten. Hoewel Microsoft de laatste tijd geen nieuwe aankondigingen heeft gedaan over de ontwikkeling van UWP, wordt het platform nog steeds ondersteund en kunnen ontwikkelaars er nog steeds nieuwe apps voor maken. Microsoft heeft ook gewerkt aan een update voor het Windows 10-besturingssysteem met ondersteuning voor UWP-apps, dus het is nog steeds een actief platform.

Maakt Windows 11 gebruik van UWP?

Windows 11 zal het Universal Windows Platform (UWP) blijven gebruiken als het primaire applicatieplatform. UWP biedt een gemeenschappelijk platform voor ontwikkelaars om apps te bouwen die op alle Windows-apparaten kunnen draaien, waaronder pc’s, tablets en telefoons. Windows 11 zal ook ondersteuning bieden voor traditionele Win32-apps, zodat ontwikkelaars het juiste platform voor hun app kunnen kiezen.

Is UWP irrelevant voor .NET core?

UWP is niet irrelevant voor .NET core. UWP is een onderdeel van .NET core en wordt gebruikt voor het bouwen van Universal Windows Platform apps.

Is WPF of UWP beter?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag omdat het van een aantal factoren afhangt. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan WPF (Windows Presentation Foundation) omdat het meer flexibiliteit en aanpasbaarheid biedt. Anderen geven misschien de voorkeur aan UWP (Universal Windows Platform) omdat het ontworpen is om op verschillende apparaten te werken en gemakkelijker te ontwikkelen is. Uiteindelijk is het aan de individuele ontwikkelaar om te beslissen welk platform het beste bij zijn behoeften past.