Jitter

Inleiding tot Jitte

Jitter is een term die wordt gebruikt om de fluctuatie van latentie op een netwerk te beschrijven. Het is gerelateerd aan de tijd die gegevens nodig hebben om van het ene punt naar het andere te reizen, en kan merkbare vertragingen veroorzaken in audio- en videostreamingdiensten. Hoe hoger de jitter, hoe hakkeriger de stream.

Wat veroorzaakt jitter

Jitter kan door vele bronnen worden veroorzaakt, waaronder interferentie van andere draadloze netwerken, onjuiste configuratie van apparatuur en overbelaste netwerken. Bovendien kan jitter variëren door het type verbinding dat wordt gebruikt, zoals glasvezel, kabel of DSL.

Jitter mete

Jitter kan worden gemeten met een zogenaamde “ping-test”. Deze test stuurt een gegevenspakket naar een server en meet de tijd die de server nodig heeft om te reageren. Als de reactietijd met meer dan 20% varieert, is er sprake van hoge jitter.

Effecten van hoge jitte

Hoge jitter kan leiden tot audio- en videostreams van slechte kwaliteit, overmatig bufferen en zelfs verbroken verbindingen. Dit kan het gebruik van streamingdiensten bemoeilijken en de gebruikerservaring beïnvloeden.

Jitter vermindere

De beste manier om jitter te verminderen is het identificeren en aanpakken van de bron van het probleem. Dit kan inhouden dat de netwerkconfiguratie wordt gewijzigd, routers en switches worden geüpgraded, of de toewijzing van bandbreedte wordt aangepast.

Jitterbuffer

Jitterbuffers kunnen ook worden gebruikt om de effecten van jitter te verminderen. Dit zijn delen van het geheugen die worden gebruikt om gegevenspakketten op te slaan, en helpen om ze in volgorde te houden zodat ze betrouwbaar kunnen worden verwerkt.

Jitter vs. Latenc

Jitter en latency zijn nauw verwant, maar ze zijn niet hetzelfde. Latency is de tijd die gegevens nodig hebben om van het ene punt naar het andere te reizen, terwijl jitter de fluctuatie in latency is.

Conclusi

Jitter is een belangrijke maatstaf voor internetprestaties, en kan een grote impact hebben op streaming toepassingen. Het kan worden veroorzaakt door vele bronnen, en moet worden gecontroleerd en aangepakt als het te hoog wordt. Jitterbuffers kunnen helpen om de effecten ervan te verminderen, en het verminderen van jitter kan helpen om de gebruikerservaring van streamingdiensten te verbeteren.

FAQ
Wat is jitter in een signaal?

Jitter is de variabiliteit in de aankomsttijd van gegevenspakketten die over een netwerk worden verzonden. Het kan problemen veroorzaken bij audio- en videostreaming, VoIP-gesprekken en andere tijdgevoelige toepassingen. Jitter kan worden veroorzaakt door netwerkcongestie, routeringswijzigingen of andere factoren.

Wat is jitter op WIFI?

Jitter is de variatie in latentie die kan optreden bij het verzenden van gegevens over een netwerk. Wanneer gegevens over een Wi-Fi-netwerk worden verzonden, kunnen de pakketten waaruit de gegevens bestaan op een iets andere tijd op hun bestemming aankomen. Dit kan problemen veroorzaken bij real-time toepassingen zoals VoIP, videostreaming en gaming. Jitter kan worden veroorzaakt door interferentie, congestie of een aantal andere factoren. Om jitter te verminderen kunt u een jitterbuffer gebruiken, die inkomende gegevens tijdelijk opslaat en ze met een consistentere snelheid afspeelt.

Wat is jitter versus latency?

Jitter en latency zijn beide maatstaven voor de tijd die een gegevenspakket nodig heeft om van het ene punt naar het andere te reizen. Jitter is de variatie in latentie, of de tijd die een gegevenspakket nodig heeft om van het ene punt naar het andere te reizen. Latency is de gemiddelde tijd die een gegevenspakket nodig heeft om van het ene punt naar het andere te reizen.

Wat is goede jitter snelheid?

Jitter is de snelheid waarmee gegevenspakketten van de ene computer naar de andere worden overgebracht. Hoe lager de jitter, hoe beter de verbinding.

Welke jitter is te hoog?

Jitter is een maat voor de variabiliteit in vertraging van pakketten die over een netwerk worden verstuurd. Te veel jitter kan problemen veroorzaken met real-time toepassingen zoals VoIP of video streaming. Een jitterwaarde van meer dan 30 milliseconden wordt over het algemeen als te hoog beschouwd.