Smishing

Smishing is een steeds vaker voorkomende vorm van cyberaanval die is ontworpen om gebruikers te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie of het downloaden van kwaadaardige software. Het is een combinatie van de woorden “SMS” en “phishing” en staat ook bekend als “SMS phishing” of “text phishing”. In dit artikel leggen we uit wat smishing is, wat de verschillende soorten zijn en hoe u zich ertegen kunt beschermen.

Wat is smishing

Smishing is een soort cyberaanval waarbij wordt geprobeerd via sms-berichten (SMS) toegang te krijgen tot persoonlijke informatie of schadelijke software op een apparaat te installeren. Aanvallers gebruiken meestal social engineering-technieken om gebruikers te verleiden op schadelijke links te klikken of te reageren op berichten met gevoelige informatie. Het doel van een smishing-aanval is het stelen van persoonlijke informatie zoals creditcardnummers, bankrekeninggegevens, wachtwoorden of andere vertrouwelijke informatie.

2. Er zijn twee belangrijke soorten smishing-aanvallen: direct smishing en indirect smishing. Bij direct smishing worden tekstberichten met schadelijke links rechtstreeks naar de telefoon van de gebruiker gestuurd. Indirecte smishing is een meer indirecte aanpak die vertrouwt op social engineering om gebruikers te verleiden op schadelijke links te klikken. Aanvallers kunnen bijvoorbeeld sms-berichten sturen die doen alsof ze van een bedrijf komen en een gratis cadeau aanbieden of gebruikers vragen hun accountgegevens bij te werken.

De gevaren van Smishin

Smishing kan uiterst gevaarlijk zijn, omdat het kan leiden tot de diefstal van persoonlijke informatie of de installatie van kwaadaardige software op een apparaat. Smishing kan ook worden gebruikt om malware te verspreiden, zoals ransomware, die de gegevens op een apparaat kan versleutelen en losgeld eist om het te ontgrendelen.

Hoe uzelf beschermen tegen smishin

Om uzelf te beschermen tegen smishing-aanvallen, moet u nooit op verdachte links klikken of reageren op tekstberichten waarin om persoonlijke informatie wordt gevraagd. Zorg ervoor dat u bekend bent met het bedrijf dat u een sms stuurt en dat u hun identiteit kunt verifiëren. Het is ook belangrijk om uw apparaat up-to-date te houden met de laatste beveiligingspatches en om sterke wachtwoorden te gebruiken voor al uw accounts.

Hoe Smishing verschilt van Phishin

Hoewel smishing en phishing op elkaar lijken omdat ze beide gebruik maken van social engineering om gebruikers te verleiden gevoelige informatie prijs te geven, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Bij phishing worden doorgaans schadelijke e-mails verstuurd, terwijl bij smishing schadelijke tekstberichten worden verstuurd. Bovendien zijn phishing-aanvallen vaak veel geraffineerder dan smishing-aanvallen en soms moeilijker te herkennen.

Hoe herkent u een smishing-aanva

Er zijn enkele waarschuwingssignalen die u kunnen helpen een smishing-aanval te herkennen. Dit zijn berichten die slecht geschreven zijn en algemene taal gebruiken, berichten die om persoonlijke informatie vragen of dreigen met gevolgen als de gebruiker niet reageert, en berichten die verdachte links of bijlagen bevatten. Als u een bericht ontvangt dat een van deze waarschuwingstekens bevat, kunt u het het beste verwijderen en niet klikken op links of bijlagen.

Wat te doen als u Smishing vermoed

Als u vermoedt dat u een smishing-aanval hebt ontvangen, is de eerste stap het bericht te verwijderen. Klik niet op links of bijlagen, want dat kan leiden tot de installatie van kwaadaardige software of de diefstal van persoonlijke gegevens. U moet ook het bedrijf waar de aanvaller zich voordeed waarschuwen, omdat zij u misschien kunnen helpen uzelf te beschermen.

Hoe Smishing melde

Als u vermoedt dat u het slachtoffer bent geworden van een smishing-aanval, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de bevoegde autoriteiten. U kunt smishing-aanvallen melden bij uw internetprovider, uw bank of de politie. Daarnaast kunt u verdachte berichten melden bij het Canadese antifraudecentrum of de Federal Trade Commission in de VS.

Smishing is een steeds vaker voorkomende vorm van cyberaanval die kan worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen of kwaadaardige software te installeren. Door te begrijpen wat smishing is, de verschillende soorten en hoe u zich ertegen kunt beschermen, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt.

FAQ
Wat is smishing vs phishing?

Smishing is een soort phishing-aanval die plaatsvindt via een sms in plaats van via e-mail. Net als bij phishing probeert smishing gebruikers te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit. Smishing-berichten zijn echter meestal korter en minder uitgebreid dan phishing-berichten, en kunnen een gevoel van urgentie bevatten om de ontvanger aan te moedigen onmiddellijk te reageren.

Wat is een voorbeeld van smishing?

Smishing is een type phishing-aanval waarbij de aanvaller het slachtoffer probeert te verleiden tot het verstrekken van persoonlijke of gevoelige informatie door het sturen van een sms-bericht dat van een legitieme bron afkomstig lijkt te zijn. De aanvaller kan zich voordoen als een vertrouwde entiteit, zoals een financiële instelling of een overheidsinstantie, en een bericht sturen dat van die entiteit afkomstig lijkt te zijn. Het bericht kan een link bevatten die leidt naar een vervalste website die er identiek uitziet als de legitieme website, maar bedoeld is om de gegevens van het slachtoffer te bemachtigen.