Printer zonder impact

Wat is een non-impact printer

Een non-impact printer is een type printer dat niet afhankelijk is van het slaan van een drum of andere printkop tegen het papier om af te drukken. Dit type printer is gewoonlijk stiller en energiezuiniger dan zijn tegenhangers voor impactprinters, en wordt vaak gebruikt voor grote printopdrachten zoals de productie van posters of banners.

Soorten niet-impactprinter

Niet-impactprinters worden over het algemeen in twee categorieën onderverdeeld: inkjet en laser. Inkjetprinters gebruiken kleine straaltjes vloeibare inkt om afbeeldingen en tekst te produceren, terwijl laserprinters een laserstraal gebruiken om afbeeldingen en tekst te creëren op een elektrostatisch geladen drum.

Voordelen van niet-impactprinter

De belangrijkste voordelen van niet-impactprinters zijn hun stille werking, hun lage energieverbruik en hun hoge afdruksnelheid. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan hun impactprinters en kunnen ze afbeeldingen en tekst van hoge kwaliteit produceren.

Nadelen van non-impact printer

De belangrijkste nadelen van non-impact printers zijn de relatief hoge kosten van verbruiksartikelen, zoals inkt en toner cartridges, en het feit dat ze vaker vastlopen of defect raken dan impact printers. Bovendien zijn ze minder betrouwbaar in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad of veel stof, omdat de inkt of toner verstopt kan raken.

Toepassingen van niet-impactprinter

Niet-impactprinters worden vaak gebruikt in kantoren, huizen en andere plaatsen waar veel moet worden afgedrukt. Ze zijn ideaal voor het afdrukken van grote documenten, zoals posters, banners en pamfletten, en voor het afdrukken van foto’s.

6. De populairste fabrikanten van non-impactprinters zijn HP, Canon, Epson en Brother. Deze bedrijven produceren allemaal een breed scala aan non-impact printers, van basismodellen tot meer geavanceerde modellen.

Onderhoud van non-impact printer

Voor het onderhoud van een non-impact printer is het belangrijk om de printkop regelmatig schoon te maken, verbruiksartikelen zoals inkt en tonercartridges te vervangen en regelmatig te controleren op tekenen van storingen. Bovendien moeten deze printers vrij worden gehouden van stof en ander vuil, en uit de buurt van plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.

8. Als een non-impact printer niet goed afdrukt, is het belangrijk het inkt- of tonerniveau te controleren en de printkop te reinigen. Controleer ook of de papiertoevoer niet is vastgelopen en start de printer zo nodig opnieuw op. Als deze stappen niet helpen, kan het nodig zijn contact op te nemen met de fabrikant van de printer voor verdere hulp.

FAQ
Wat zijn non-impact printers en hun typen?

Non-impact printers zijn printers die geen mechanische impact gebruiken om inkt of toner op papier over te brengen. Dit type printer omvat inkjet-, thermische en laserprinters.

Wat zijn de 3 soorten impactprinters?

Er zijn 3 soorten impactprinters: dot matrix, daisy wheel en lijnprinter. Dotmatrixprinters zijn het meest voorkomende type impactprinter. Ze gebruiken een printkop die heen en weer beweegt over het papier, waarbij hij met kleine pinnen op het papier slaat om punten te creëren die het beeld vormen. Daisy wheel printers zijn vergelijkbaar met dot matrix printers, maar zij gebruiken een draaiend wiel met verhoogde tekens op het papier. Lijnprinters zijn het snelste type impactprinter. Ze gebruiken een printkop die heen en weer beweegt over het papier, maar ze printen één regel per keer.

Wat zijn impactprinters en niet-impactprinters?

Impactprinters gebruiken een printkop die een inktlint tegen het papier slaat om een beeld te produceren, terwijl niet-impactprinters methoden gebruiken waarbij het papier niet wordt geraakt. Gangbare typen impactprinters zijn dotmatrixprinters en daisy wheel-printers, terwijl gangbare typen non-impactprinters inkjetprinters en laserprinters zijn.

Gebruiken niet-impactprinters inkt?

Nee, non-impact printers gebruiken geen inkt. In plaats daarvan gebruiken ze een proces genaamd “thermische overdracht” om afbeeldingen op papier af te drukken. In dit proces wordt een verwarmde printkop gebruikt om inkt op het papier over te brengen. De warmte van de printkop smelt de inkt, die vervolgens op het papier wordt overgebracht.

Wat zijn voorbeelden van impactprinters?

Er zijn een paar verschillende soorten impactprinters, maar de meest voorkomende zijn dotmatrixprinters en lijnprinters. Dotmatrixprinters creëren beelden door een reeks pinnen tegen een inktlint te slaan, die vervolgens de inkt overbrengen op het papier. Lijnprinters werken op dezelfde manier, maar in plaats van een reeks pinnen gebruiken ze een reeks verwarmde punten die de inkt op het papier smelt.