Plotter

Inleiding tot plotter

Plotters zijn gespecialiseerde computerrandapparatuur die gebruikt wordt om hoogwaardige grafische afbeeldingen en grootformaat gedrukte documenten te produceren. Ze worden meestal gebruikt in technische toepassingen, waar precieze en nauwkeurige tekeningen nodig zijn. Plotters verschillen van andere soorten printers, zoals inkjet, laser en dot matrix, die allemaal andere kenmerken hebben en andere technologieën gebruiken.

Soorten plotter

Plotters zijn er in verschillende soorten, waaronder flatbed, drum, flatbed/drum hybride, en grootformaat. Elk type plotter heeft voor- en nadelen. Flatbedplotters worden vaak gebruikt voor de productie van technische en technische tekeningen, terwijl drumplotters een groter uitvoergebied bieden voor grotere afdrukken. Hybride plotters zijn een combinatie van de twee en bieden zowel een groot uitvoergebied als een flatbed voor kleinere afdrukken.

Plotteronderdele

Plotters bestaan over het algemeen uit een penhouder en een slede, die de pen over het tekenoppervlak beweegt. De penhouder houdt de inkt vast en wordt gebruikt om het beeld op het papier te tekenen. De wagen is verbonden met een motor die hem in twee richtingen beweegt – horizontaal en verticaal – om de gewenste vorm te tekenen.

Connectiviteit van de plotte

Plotters kunnen op verschillende manieren op een computer worden aangesloten. De meest gebruikelijke verbinding is via een parallelle poort, hoewel sommige plotters ook USB- of Ethernet-verbindingen ondersteunen. Sommige plotters ondersteunen ook draadloze verbindingen.

Plotter Softwar

Plotters hebben gespecialiseerde software nodig om de opdrachten van een computer te interpreteren en de gewenste uitvoer te produceren. De meeste plotters zijn compatibel met CAD (Computer-Aided Design) en GIS (Geografisch Informatie Systeem) software, evenals met andere gespecialiseerde programma’s.

Plotter onderhou

Plotters hebben regelmatig onderhoud nodig om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Dit omvat het reinigen van het tekenoppervlak, het controleren van het inkt- of tonerniveau en het vervangen van versleten of kapotte onderdelen.

Voordelen van plotter

Plotters bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten printers, waaronder de mogelijkheid om afbeeldingen van hoge kwaliteit en afdrukken op groot formaat te produceren. Ze zijn ook veel sneller dan andere soorten printers en kunnen op dikker materiaal printen, zoals canvas en vinyl.

Nadelen van plotter

Het belangrijkste nadeel van plotters zijn de kosten. Ze zijn veel duurder dan andere soorten printers, en de kosten van verbruiksartikelen zoals inkt en toner kunnen ook hoog zijn. Bovendien vereisen plotters gespecialiseerde software, en kan de kwaliteit van de output variëren afhankelijk van het gebruikte papier.

Kortom, plotters zijn gespecialiseerde computerrandapparatuur die wordt gebruikt om hoogwaardige grafische en grootformaat documenten te produceren. Ze bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten printers, waaronder de mogelijkheid om hoogwaardige graphics en grootformaat prints te produceren, maar ze zijn duurder en vereisen meer onderhoud.

FAQ
Wat zijn de 3 soorten plotters?

Plotters zijn apparaten die gebruikt worden om grafische voorstellingen van gegevens te maken. Er zijn drie hoofdtypen plotters: penplotters, inkjetplotters en laserplotters. Penplotters gebruiken pennen om afbeeldingen op papier te creëren. Inkjetplotters gebruiken inktstralen om beelden op papier te creëren. Laserplotters gebruiken lasers om afbeeldingen op papier te maken.

Wat is het verschil tussen een plotter en een printer?

Een plotter is een apparaat dat vectorafbeeldingen op een vel papier tekent, terwijl een printer rasterafbeeldingen afdrukt.

Wat zijn de 4 soorten plotters?

Er zijn vier soorten plotters: impact, elektrostatisch, ion en laser. Impact plotters gebruiken een mechanische arm om met een pen op het papier te slaan, waardoor een markering op het papier ontstaat. Elektrostatische plotters gebruiken een elektrische lading met een hoog voltage om inkt op het papier aan te trekken en af te stoten. Ionenplotters gebruiken een elektrische lading om een gas te ioniseren, waardoor een beeld op het papier ontstaat. Laserplotters gebruiken een laserstraal om een beeld op het papier te tekenen.

Hoeveel kost een plotter?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag omdat plotters sterk in prijs kunnen variëren, afhankelijk van hun mogelijkheden en eigenschappen. Plotters beginnen echter meestal rond de 1000 dollar en kunnen oplopen tot enkele duizenden dollars.

Wat kun je met een plotter printen?

Een plotter is een computerprinter voor het afdrukken van vectorafbeeldingen. In het verleden werden plotters gebruikt voor computerondersteund ontwerp (CAD) en vaak in combinatie met een grootformaatprinter. Tegenwoordig worden plotters vooral gebruikt voor gespecialiseerde toepassingen zoals blauwdrukken of andere technische tekeningen.