Parallelle poort

Wat is een parallelle poort

Een parallelle poort is een soort interface die op computers en andere elektronische apparaten te vinden is voor het aansluiten van externe randapparatuur zoals printers en scanners. Het wordt ook wel een Centronics poort, een printerpoort of een IEEE 1284 poort genoemd. Parallelle poorten verzenden gegevens in meerdere bits tegelijk, in tegenstelling tot seriële poorten die gegevens één bit per keer verzenden.

Geschiedenis van de parallelle poor

De parallelle poort is eind jaren zeventig ontwikkeld als een manier om printers op computers aan te sluiten. Sindsdien is het een populaire manier geworden om verschillende apparaten aan te sluiten, waaronder scanners, externe opslagapparaten en andere randapparatuur.

Technische specificatie

De parallelle poort heeft een 36-pins connector en kan gegevens overdragen tot 12 Mbps (megabits per seconde). De poort kan ook verschillende protocollen gebruiken, waaronder de IEEE 1284 Enhanced Parallel Port standaard.

Voordelen van de parallelle poor

Het belangrijkste voordeel van de parallelle poort is de snelheid. Hij kan veel sneller gegevens overdragen dan een seriële poort, waardoor hij een populaire keuze is voor het aansluiten van snellere apparaten zoals printers en scanners. Daarnaast is het ook relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken.

Nadelen van de parallelle poor

Een van de belangrijkste nadelen van de parallelle poort is het gebrek aan veelzijdigheid. Hij kan slechts een beperkt aantal apparaten aansluiten en is niet geschikt voor toepassingen met hoge bandbreedte, zoals videostreaming. Daarnaast is hij ook niet erg energiezuinig en kan hij behoorlijk lawaaierig zijn.

Alternatieven voor de parallelle poor

Naarmate de technologie voortschrijdt, zijn er nieuwere en snellere alternatieven voor de parallelle poort beschikbaar gekomen. De meest populaire is de USB-poort, waarmee een groot aantal apparaten kan worden aangesloten en die veel energiezuiniger is dan de parallelle poort.

7. Ondanks de opkomst van nieuwere technologieën wordt de parallelle poort nog steeds veel gebruikt in veel oudere apparaten. Dit komt omdat de meeste van deze apparaten niet in staat zijn de nieuwere technologieën te gebruiken, waardoor de parallelle poort de enige haalbare optie is.

Conclusi

De parallelle poort is een soort interface die wordt gebruikt om externe randapparatuur aan te sluiten op computers en andere elektronische apparaten. Zij wordt over het algemeen beschouwd als sneller en goedkoper dan seriële poorten, hoewel zij niet zo veelzijdig of energie-efficiënt is. Ondanks de opkomst van nieuwere alternatieven wordt de parallelle poort nog steeds veel gebruikt in veel oudere apparaten.

FAQ
Worden parallelle poorten nog steeds gebruikt?

Parallelle poorten worden in sommige apparaten nog steeds gebruikt, hoewel ze niet meer zo vaak voorkomen als vroeger. Parallelle poorten werden ooit gebruikt voor printers en andere apparaten die snel gegevens moesten overbrengen, maar ze zijn in de meeste gevallen vervangen door snellere technologieën.

Welke apparaten gebruiken een parallelle poort?

Er zijn verschillende apparaten die parallelle poorten gebruiken, zoals printers, scanners en externe harde schijven. Om een parallelle poort te gebruiken, heeft u een speciale kabel nodig die meestal bij het apparaat geleverd wordt.

Wat is het verschil tussen een seriële poort en een parallelle poort?

Een seriële poort verstuurt gegevens één bit per keer, terwijl een parallelle poort meerdere bits tegelijk verstuurt. Dit maakt een parallelle poort veel sneller dan een seriële poort.

Is parallelle poort sneller dan USB?

Nee, parallelle poort is niet sneller dan USB. USB is een veel nieuwere technologie die in de meeste computers de parallelle poort heeft vervangen. USB is veel sneller en veelzijdiger dan parallelle poort.

Is de HDMI poort serieel of parallel?

De HDMI poort is een seriële interface, wat betekent dat gegevens één bit per keer worden overgedragen. Dit in tegenstelling tot een parallelle interface, waar meerdere bits tegelijk worden overgedragen.