Gespiegeld volume

Wat is een Mirrored Volume

Een gespiegeld volume is een soort RAID-systeem (Redundant Array of Independent Disks) waarbij twee of meer harde schijven worden gebruikt om identieke gegevens op te slaan. Het wordt ook wel RAID 1 genoemd. Dit type RAID wordt voornamelijk gebruikt om fouttolerantie te bieden en gegevensverlies door een enkele schijfstoring te voorkomen.

Voordelen van Mirrored Volum

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een Mirrored Volume-systeem is dat het voorziet in gegevensredundantie, wat betekent dat als één schijf uitvalt, het systeem gewoon blijft werken met de andere schijf. Dit zorgt ervoor dat uw gegevens altijd veilig zijn. Bovendien levert Mirrored Volume hogere prestaties dan andere RAID-niveaus, omdat gegevens tegelijkertijd naar beide schijven worden geschreven.

Hoe werkt Mirrored Volume

Mirrored Volume werkt door het opslaan van identieke gegevens op twee of meer harde schijven. Telkens wanneer gegevens worden geschreven, worden ze tegelijkertijd naar beide schijven geschreven. Dit zorgt ervoor dat als één schijf uitvalt, de gegevens nog steeds toegankelijk zijn vanaf de andere schijf.

Soorten gespiegelde volume

Er zijn twee soorten gespiegelde volumesystemen: hardware en software. Hardware Mirrored Volumes gebruiken speciale hardware RAID-controllers, terwijl software Mirrored Volumes software RAID gebruiken om de schijven te beheren.

Voordelen van Hardware Mirrored Volum

Een hardware Mirrored Volume systeem heeft verschillende voordelen ten opzichte van een software systeem. Het is sneller en levert betere prestaties, omdat de RAID-controller zich bezighoudt met het beheer van de schijven. Bovendien is het betrouwbaarder omdat de hardware speciaal is ontworpen voor RAID.

Voordelen van Software Mirrored Volum

Een software Mirrored Volume-systeem is kosteneffectiever dan een hardwaresysteem, omdat er geen speciale RAID-controller nodig is. Bovendien is het gemakkelijker op te zetten, omdat de software op elke computer kan worden geïnstalleerd.

Nadelen van Mirrored Volum

Het belangrijkste nadeel van Mirrored Volume is dat het niet zo betrouwbaar is als andere RAID-niveaus, omdat het slechts twee schijven gebruikt. Als beide schijven uitvallen, gaan alle gegevens verloren. Bovendien is het duurder dan andere RAID-niveaus, omdat er twee schijven nodig zijn om te werken.

Wanneer een gespiegeld volume gebruike

Een gespiegeld volume wordt het best gebruikt voor toepassingen die hoge prestaties en gegevensredundantie vereisen. Het is ideaal voor toepassingen waarbij gegevens snel en betrouwbaar moeten worden geschreven, zoals databases of videostreaming. Bovendien is het zeer geschikt voor bedrijfskritische toepassingen die het zich niet kunnen veroorloven gegevens te verliezen door een enkele schijfstoring.

FAQ
Hoe maakt u een gespiegeld volume?

Een gespiegeld volume wordt gemaakt door twee fysieke schijven te gebruiken. Gegevens worden gelijktijdig naar beide schijven geschreven, wat redundantie biedt voor het geval een van de schijven uitvalt.

Wat doet het breken van een gespiegeld volume?

Wanneer u een gespiegeld volume onderbreekt, verwijdert u in wezen de spiegel van het volume, zodat er slechts één kopie van de gegevens overblijft. Dit wordt typisch gedaan wanneer u wilt stoppen met het gebruik van spiegeling voor een bepaald volume, of wanneer u onderhoud aan het volume moet uitvoeren dat moeilijk of onmogelijk te doen zou zijn met de spiegeling op zijn plaats. Zodra de spiegeling is verbroken, kunt u het nodige onderhoud uitvoeren, en vervolgens de spiegeling opnieuw aanmaken indien gewenst.

Wat is volledige volumespiegeling?

Full volume mirroring is het proces van het kopiëren van een volledig opslagvolume naar een ander volume, meestal op een ander opslagapparaat. Dit biedt een volledige back-up van het oorspronkelijke volume, inclusief alle gegevens en instellingen. Volumespiegeling kan handmatig worden uitgevoerd of met een hulpmiddel zoals Microsofts Volume Shadow Copy Service.

Wat is het verschil tussen RAID en spiegeling?

RAID en spiegeling zijn beide gegevensopslagtechnologieën die kunnen worden gebruikt om de betrouwbaarheid en de prestaties van een gegevensopslagsysteem te verbeteren. RAID is een meer complexe technologie die een aantal verschillende voordelen kan bieden, terwijl mirroring een eenvoudigere technologie is die alleen het voordeel van verhoogde betrouwbaarheid biedt.

Verbetert spiegeling de verwerkingscapaciteit?

Mirroring kan de verwerkingscapaciteit verbeteren omdat gegevens van meerdere schijven tegelijk kunnen worden gelezen. Dit kan de prestaties helpen verbeteren, vooral als de gegevens over meerdere schijven zijn verspreid.