Adware

Wat is Adware

Adware is een soort software die speciaal is ontwikkeld om advertenties op de computer van een gebruiker te plaatsen. Het wordt meestal gedownload van het internet en geïnstalleerd samen met andere software, zoals een browser, spel of mediaspeler. De adware toont vervolgens pop-up advertenties in de browser van de gebruiker of wijzigt de resultaten van de zoekmachine van de gebruiker om advertenties in de resultaten op te nemen. Adware kan ook de online activiteiten van de gebruiker volgen en deze gegevens terugsturen naar de adverteerder voor gerichte reclame.

Hoe werkt Adware

Adware installeert zichzelf op de computer van een gebruiker en maakt vervolgens verbinding met een advertentieserver. Deze advertentieserver stuurt het adwareprogramma dan advertenties die op de computer van de gebruiker worden weergegeven, hetzij via pop-ups of door de resultaten van de zoekmachine van de gebruiker te wijzigen. De adware kan ook de online activiteiten van de gebruiker volgen en deze gegevens terugsturen naar de adverteerder.

Wat zijn de risico’s van Adware

Adware kan een veiligheidsrisico vormen omdat het kan worden gebruikt om kwaadaardige code op de computer van een gebruiker te plaatsen. Het kan ook de computer van een gebruiker vertragen als het adware-programma op de achtergrond draait. Bovendien kan adware de online activiteiten van de gebruiker volgen en deze gegevens terugsturen naar de adverteerder voor gerichte reclame.

Hoe uzelf beschermen tegen adwar

De beste manier om uzelf te beschermen tegen adware is om voorzichtig te zijn bij het downloaden van software van het internet. Lees altijd de licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA) voordat u software downloadt en vink alle vakjes uit waarmee de software extra programma’s kan installeren of uw browserinstellingen kan wijzigen. Bovendien moet u altijd een betrouwbaar antivirus- en antispywareprogramma gebruiken om uw computer te scannen op schadelijke code.

Adware verwijdere

Als uw computer al is geïnfecteerd met adware, kunt u een betrouwbaar antivirus- en antispywareprogramma gebruiken om het te verwijderen. Daarnaast kunt u het adware-programma handmatig verwijderen door het te verwijderen uit de lijst met geïnstalleerde programma’s in het configuratiescherm van uw computer.

Adware vs. Malwar

Adware is niet hetzelfde als malware, wat kwaadaardige code is die is ontworpen om schade toe te brengen aan of toegang te krijgen tot de computer van een gebruiker. Adware is eerder hinderlijk dan een veiligheidsrisico omdat het meestal pop-up advertenties weergeeft en de online activiteiten van de gebruiker volgt.

7. Legitiem gebruik van Adwar

Adware kan worden gebruikt om legitieme advertenties op de computer van een gebruiker te plaatsen. Dit gebeurt vaak via softwarebundels, waarbij de gebruiker een programma downloadt dat wordt geleverd met een adwareprogramma. Het adware-programma toont dan advertenties in de browser van de gebruiker of wijzigt de resultaten van de zoekmachine van de gebruiker om advertenties in de resultaten te injecteren.

Is adware legaal

Adware is over het algemeen legaal als de gebruiker toestemming heeft gegeven voor de installatie van het adware-programma. Sommige rechtsgebieden hebben echter wetten die het gebruik van adware zonder toestemming van de gebruiker verbieden.

Wordt adware beschouwd als spyware

Adware wordt niet beschouwd als spyware omdat het niet dezelfde kwaadaardige bedoelingen heeft als spyware. Adware traceert niet de toetsaanslagen of wachtwoorden van de gebruiker, noch geeft het deze gegevens door aan de adverteerder. Het volgt echter wel de online activiteiten van de gebruiker en stuurt deze gegevens terug naar de adverteerder voor gerichte reclame.

FAQ
Is Adaware een virus?

Nee, Adaware is geen virus. Het is een type software dat wordt gebruikt om adware op te sporen en te verwijderen, wat een vorm van ongewenste software is die reclame op uw computer weergeeft.

Kun je adware verwijderen?

Adware is een type malware dat moeilijk te verwijderen kan zijn als het eenmaal een computer heeft geïnfecteerd. Er zijn verschillende hulpmiddelen voor het verwijderen van adware beschikbaar, maar deze zijn niet in alle gevallen effectief. Sommige adware-programma’s zijn ontworpen om niet verwijderd te kunnen worden en kunnen zichzelf opnieuw installeren, zelfs nadat ze zijn verwijderd. In sommige gevallen is de enige manier om adware te verwijderen het formatteren van de harde schijf en het opnieuw installeren van het besturingssysteem.

Kan adware uw PC beschadigen?

Adware kan uw PC beschadigen door hem traag te maken en door ongewenste advertenties weer te geven. Het kan zich ook installeren zonder uw toestemming en uw persoonlijke informatie verzamelen.

Kan adware wachtwoorden stelen?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van het specifieke adware programma in kwestie. Sommige adware programma’s kunnen ontworpen zijn om wachtwoorden te stelen, terwijl andere dat niet kunnen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de potentiële risico’s van adware programma’s, en om voorzichtig te zijn bij het downloaden en installeren ervan.

Kan adware u bespioneren?

Adware is een soort malware die zonder uw medeweten op uw computer kan worden geïnstalleerd. Eenmaal geïnstalleerd kan adware informatie verzamelen over uw online activiteiten en zelfs uw toetsaanslagen registreren. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om gerichte advertenties te leveren of zelfs worden verkocht aan derden. In sommige gevallen kan adware uw webbrowser ook omleiden naar schadelijke websites die uw computer met nog meer malware kunnen infecteren.