RSS

Wat is RSS

RSS staat voor Really Simple Syndication. Het is een technologie waarmee webinhoud kan worden gesyndiceerd, of gedeeld, over meerdere websites. RSS is gemaakt om het gemakkelijker te maken websites, nieuwsbronnen en blogs bij te houden die voortdurend worden bijgewerkt. Door RSS te gebruiken, kan een gebruiker zich abonneren op een feed en op de hoogte blijven van de laatste inhoud van de bron.

Hoe werkt RSS

RSS stelt de gebruiker in staat zich te abonneren op een RSS-feed van de website of blog waarin hij geïnteresseerd is. Zodra de gebruiker zich abonneert op de feed, wordt alle nieuwe inhoud die op de website of blog wordt gepubliceerd naar de RSS-lezer van de gebruiker gestuurd. De gebruiker kan dan op de hoogte blijven van de nieuwste inhoud zonder dat hij de website of blog handmatig hoeft te controleren op updates.

Wat is een RSS-lezer

Een RSS-reader is een webdienst of softwaretoepassing waarmee de gebruiker zich kan abonneren op RSS-feeds. RSS-lezers kunnen meerdere RSS-feeds op één plaats organiseren en weergeven. Hierdoor kan de gebruiker gemakkelijk de nieuwste inhoud van meerdere bronnen op één plaats bekijken.

Wat zijn de voordelen van RSS

RSS heeft veel voordelen voor zowel de gebruiker als de website of blog. Voor de gebruiker maakt RSS het gemakkelijk om meerdere websites, nieuwsbronnen en blogs op één plaats bij te houden. Het bespaart ook tijd om elke website handmatig te controleren op updates. Voor de website of blog helpt RSS om hun inhoud te verspreiden onder een breder publiek, waardoor ze meer mensen kunnen bereiken.

Wat zijn RSS-feeds

RSS-feeds zijn XML-bestanden die de laatste inhoud bevatten die op een website of blog is gepubliceerd. Elke feed bevat de titel, een beschrijving en een link naar de inhoud. Wanneer een gebruiker zich abonneert op een feed, wordt de feed naar zijn RSS-lezer gestuurd.

Hoe abonneren op RSS-feeds

Abonneren op RSS-feeds is eenvoudig. Zoek eerst de website of blog waarop u zich wilt abonneren. De meeste websites en blogs hebben een link naar de RSS-feed, waarop u kunt klikken om u te abonneren. Als u de link niet ziet, zoek dan naar een RSS-pictogram of de woorden “RSS Feed”. U kunt ook een RSS-lezer gebruiken om feeds te zoeken en u daarop te abonneren.

Wat zijn RSS-aggregators

RSS-aggregators zijn webdiensten of softwaretoepassingen waarmee gebruikers zich kunnen abonneren op meerdere RSS-feeds en deze vanaf één plaats kunnen bekijken. Aggregators worden vaak gebruikt door webmasters en bloggers om de laatste inhoud van hun favoriete websites en blogs te volgen.

Wat zijn RSS Widgets

RSS-widgets zijn stukjes code waarmee gebruikers zich kunnen abonneren op RSS-feeds op hun website of blog en deze kunnen bekijken. Widgets kunnen worden gebruikt om de nieuwste inhoud van andere websites of blogs weer te geven in een zijbalk of voettekst. Dit helpt om de inhoud vers en up-to-date te houden.

Wat zijn RSS Directories

RSS directories zijn websites die meerdere RSS feeds verzamelen en organiseren op één plaats. De gebruiker kan in de directory naar een specifieke RSS-feed zoeken of door de verschillende categorieën bladeren. RSS directories zijn een goede manier om nieuwe feeds te vinden waarop je je kunt abonneren.

FAQ
Wat is RSS en hoe gebruik je het?

RSS is een formaat voor het syndiceren van nieuws en de inhoud van nieuwsachtige sites, waaronder grote nieuwssites zoals Reuters, BBC, New York Times, Guardian, NPR en vele andere nieuwsbronnen. RSS-feeds bieden koppen, samenvattingen en links naar volledige verhalen.

RSS is een afkorting voor “Really Simple Syndication” of “Rich Site Summary”. RSS is een standaard webformaat dat wordt gebruikt om regelmatig bijgewerkte inhoud te publiceren, zoals blogberichten, nieuwskoppen, audio en video.

Met RSS kunnen webgebruikers zich abonneren op de inhoud van een site in plaats van de site rechtstreeks te bezoeken. Wanneer nieuwe inhoud wordt gepubliceerd, wordt de RSS-feed bijgewerkt en worden de abonnees op de hoogte gebracht. Zij kunnen de nieuwe inhoud dan lezen in hun RSS-lezer of nieuwsaggregator.

Enkele populaire RSS-lezers zijn Feedly, Flipboard, Inoreader, NewsBlur en The Old Reader. Veel webbrowsers hebben ook ingebouwde RSS-lezers.

Wordt RSS nog steeds gebruikt?

Ja, RSS wordt nog steeds gebruikt. RSS (Really Simple Syndication) is een soort webfeed waarmee gebruikers zich kunnen abonneren op inhoud van websites. Deze inhoud kan bestaan uit artikelen, blog posts, audio, video en meer. Met RSS kunnen gebruikers op de hoogte blijven van hun favoriete websites zonder elke site afzonderlijk te hoeven bezoeken.

Hoe stel ik een RSS feed in?

Er zijn een paar verschillende manieren om een RSS feed op te zetten. Eén manier is het gebruik van een webdienst zoals Feedly (https://feedly.com/). Met Feedly kunt u zich abonneren op verschillende websites en RSS-feeds, en vervolgens al uw abonnementen op één plaats bekijken.

Een andere manier om een RSS-feed in te stellen is het gebruik van een speciale app voor RSS-lezers. Enkele populaire apps voor RSS-lezers zijn Reeder (http://reederapp.com/) en NewsBlur (https://newsblur.com/). Met een RSS reader app kunt u individuele RSS feeds van websites toevoegen en vervolgens al uw feeds op één plaats bekijken.

Ten slotte bieden sommige websites RSS-feeds aan waarop u zich rechtstreeks kunt abonneren. Als u zich bijvoorbeeld wilt abonneren op de RSS-feed voor de website Mashable (http://mashable.com/), kunt u de volgende URL toevoegen aan uw RSS-lezer: http://feeds.mashable.com/Mashable.

Wat is de politieke partij RSS?

RSS staat voor Rashtriya Swayamsevak Sangh en is een politieke partij in India. De partij werd opgericht in 1925 en is gebaseerd op de ideologie van Hindutva, een vorm van hindoe-nationalisme. De RSS is meermaals verboden, voor het laatst in 1992, maar blijft ondergronds opereren. Het doel van de partij is het beschermen en bevorderen van de hindoecultuur en -waarden.