PNG

Wat is PNG

PNG staat voor Portable Network Graphics, en is een type beeldbestandsformaat. Het is een lossless en gecomprimeerd beeldformaat, wat betekent dat het transparantie en afbeeldingen van hoge kwaliteit ondersteunt en over het algemeen minder ruimte in beslag neemt dan andere typen beeldbestanden.

Voordelen van PN

PNG’s zijn een goede keuze voor webafbeeldingen omdat ze grote afbeeldingen kunnen comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Ze ondersteunen ook transparantie, waardoor ze ideaal zijn voor logo’s, pictogrammen en andere afbeeldingen die over een achtergrond moeten worden geplaatst.

Nadelen van PN

Het nadeel van PNG’s is dat ze niet goed geschikt zijn voor foto’s. Ze zijn lossless, dus ze comprimeren foto’s niet zo sterk als andere typen afbeeldingsbestanden. Dit betekent dat ze minder ruimte in beslag nemen, maar ze zien er ook minder goed uit.

Wanneer PNG gebruike

PNG’s worden het meest gebruikt voor webafbeeldingen, vooral logo’s en pictogrammen. Ze worden ook gebruikt voor schermafbeeldingen, omdat ze de afbeelding niet vervormen en kunnen worden gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies.

Wanneer geen PNG gebruike

PNG’s moeten niet worden gebruikt voor foto’s, omdat ze niet zo goed worden gecomprimeerd als andere typen afbeeldingsbestanden. Voor de beste beeldkwaliteit moeten foto’s worden opgeslagen in een ander bestandstype, zoals JPEG of TIFF.

Hoe sla je een bestand op als PN

Om een bestand op te slaan als PNG, open je de afbeelding in een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop of GIMP. Ga vervolgens naar het menu ‘Bestand’ en selecteer ‘Opslaan als’. Kies in het uitklapmenu ‘PNG’ als bestandstype en klik op ‘Opslaan’.

Een PNG-bestand bekijke

Om een PNG-bestand te bekijken, opent u de afbeelding in een webbrowser of een afbeeldingsviewer zoals Windows Photo Viewer of Preview (op Mac).

Conclusi

PNG is een goede keuze voor webafbeeldingen en schermafbeeldingen omdat het transparantie ondersteunt en gecomprimeerd kan worden zonder kwaliteitsverlies. Het is niet ideaal voor foto’s, omdat het deze niet zo goed comprimeert als andere bestandstypen. Om een bestand als PNG op te slaan, opent u de afbeelding in een beeldbewerkingsprogramma en selecteert u ‘PNG’ als bestandstype. Om een PNG-bestand te bekijken, opent u de afbeelding in een webbrowser of een afbeeldingsviewer.

FAQ
Waar wordt PNG voornamelijk voor gebruikt?

PNG is een compressieformaat zonder verlies, waardoor het ideaal is voor het opslaan van afbeeldingen met complexe details. Het is ook een zeer populair formaat voor webafbeeldingen, omdat het kan worden gebruikt om transparante achtergronden te maken.

Hoe maak ik een PNG-bestand?

Eerst heeft u een beeldbewerkingsprogramma nodig. Wij raden Adobe Photoshop aan, maar elk programma dat afbeeldingen in het PNG-formaat kan opslaan werkt.

Zodra u uw afbeelding hebt geopend in het bewerkingsprogramma, gaat u naar het menu “Bestand” en selecteert u “Opslaan als”. In het keuzemenu onder “Opslaan als type” selecteert u “PNG”. U kunt ook de kwaliteit van de afbeelding selecteren; wij raden u aan “Hoog” of “Maximaal” te selecteren.

Klik op “Opslaan” en uw afbeelding wordt opgeslagen in het PNG-formaat.

Is een PNG-bestand een foto?

Een PNG-bestand kan een foto zijn, maar het kan ook een ander type afbeeldingsbestand zijn. Een PNG-bestand kan bijvoorbeeld ook een tekstdocument of een vectorafbeelding zijn.

Verliezen PNG-afbeeldingen kwaliteit?

PNG-afbeeldingen verliezen geen kwaliteit wanneer ze worden gecomprimeerd. Het compressieproces kan er echter wel voor zorgen dat er artefacten in de afbeelding verschijnen.

Is een PNG-afbeelding van hoge kwaliteit?

PNG-afbeeldingen worden beschouwd als van hoge kwaliteit omdat ze verliesvrij zijn, wat betekent dat er geen informatie verloren gaat wanneer de afbeelding wordt gecomprimeerd. PNG-afbeeldingen kunnen ook transparantie ondersteunen, wat niet mogelijk is met JPEG-afbeeldingen.