NTFS

Wat is NTFS

NTFS staat voor New Technology File System, en is een eigen bestandssysteem dat door Microsoft is geïntroduceerd als het standaard bestandssysteem voor zijn Windows NT besturingssysteem. NTFS is een krachtig en zelfherstellend bestandssysteem dat veiligheid, betrouwbaarheid en geavanceerde functies biedt. NTFS is het meest gebruikte bestandssysteem voor op Windows gebaseerde systemen en wordt gebruikt voor interne schijven, externe schijven en verwisselbare media.

Voordelen van NTF

NTFS heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere bestandssystemen, zoals FAT (File Allocation Table) en FAT32. Het is veiliger, met ondersteuning voor toegangscontrolelijsten (ACL’s) en bestandscodering. Het is ook veel betrouwbaarder, met functies als logging, journaling en zelfherstellende mogelijkheden. Bovendien ondersteunt NTFS grotere partities, grotere clusters en grotere bestanden dan FAT.

NTFS Versie

NTFS heeft sinds de introductie verschillende versies ondergaan. De eerste versie, NTFS 1.0, werd uitgebracht met Windows NT 3.1 in 1993. NTFS 2.0 werd uitgebracht met Windows NT 4.0 in 1996 en bevatte ondersteuning voor grotere bestanden en grotere clusters. NTFS 3.0, dat werd uitgebracht met Windows 2000, bevatte ondersteuning voor toegangscontrolelijsten (ACL’s) en bestandscodering. NTFS 4.0 werd uitgebracht met Windows XP, en de laatste versie, NTFS 5.0, werd uitgebracht met Windows Vista.

NTFS-compressi

Met NTFS-compressie kunnen gebruikers bestanden en mappen comprimeren om schijfruimte te besparen. Wanneer een bestand of map wordt gecomprimeerd, neemt het minder schijfruimte in beslag, waardoor gebruikers meer gegevens kunnen opslaan. Gecomprimeerde bestanden en mappen kunnen net als niet-gecomprimeerde bestanden en mappen worden gelezen en beschreven, en de gegevens kunnen later worden gedecomprimeerd wanneer dat nodig is.

NTFS-machtiginge

NTFS-machtigingen worden gebruikt om de toegang tot bestanden en mappen op een NTFS-geformatteerd station te regelen. Machtigingen kunnen worden ingesteld voor individuele gebruikers en groepen, en kunnen worden gebruikt om de toegang tot specifieke bestanden en mappen te beperken. Machtigingen kunnen ook worden gebruikt om gebruikers toe te staan bestanden aan te maken en te verwijderen, of bestaande bestanden te wijzigen.

NTFS-koppelin

NTFS-koppeling is een functie waarmee gebruikers bestanden en mappen kunnen koppelen tussen verschillende locaties op een NTFS-geformatteerd station. Met deze functie hebben gebruikers toegang tot bestanden en mappen op een andere locatie zonder deze handmatig te hoeven kopiëren. Dit is een handige functie die tijd kan besparen bij het beheren van grote hoeveelheden gegevens.

NTFS mount point

NTFS mount points zijn speciale mappen waarmee gebruikers volumes, zoals afzonderlijke harde schijven of partities, kunnen mounten als mappen op een NTFS-geformatteerd station. Met deze functie hebben gebruikers toegang tot bestanden op verschillende stations zonder handmatig van station te hoeven wisselen.

NTFS quot

NTFS quota worden gebruikt om de hoeveelheid schijfruimte te regelen die individuele gebruikers en groepen kunnen gebruiken. Quota kunnen worden gebruikt om de hoeveelheid schijfruimte te beperken die een gebruiker of groep kan gebruiken, of om beheerders te waarschuwen wanneer gebruikers of groepen hun toegewezen schijfruimte overschrijden. Quota’s kunnen ook worden gebruikt om standaard toewijzingen van schijfruimte in te stellen voor alle gebruikers en groepen.

FAQ
Heb ik NTFS nodig voor Windows?

NTFS is het Windows bestandssysteem, dus als u Windows wilt gebruiken, hebt u NTFS nodig.

Wordt NTFS nog steeds gebruikt?

Ja, NTFS wordt nog steeds gebruikt. Het is het standaard bestandssysteem voor Windows 10 en Windows Server 2016.

Waarom is mijn C-schijf NTFS?

Het New Technology File System (NTFS) is een bestandssysteem dat wordt gebruikt door Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 en Windows Vista. NTFS is een geavanceerd bestandssysteem dat betere beveiliging, betrouwbaarheid en prestaties biedt dan het oudere FAT-bestandssysteem (File Allocation Table). NTFS ondersteunt ook functies zoals bestandscompressie en encryptie.

Raak ik gegevens kwijt als ik FAT32 naar NTFS converteer?

Nee, u verliest geen gegevens als u FAT32 naar NTFS converteert. Mogelijk moet u echter bepaalde toepassingen of stuurprogramma’s die niet compatibel zijn met NTFS opnieuw installeren.

Is NTFS of exFAT beter?

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag welk bestandssysteem beter is. NTFS is het meer robuuste en functierijke bestandssysteem, terwijl exFAT meer compatibel is met een groter aantal apparaten en besturingssystemen. Uiteindelijk hangt het beste bestandssysteem voor u af van uw behoeften en voorkeuren.