Niet-vluchtig geheugen

Wat is niet-vluchtig geheugen

Niet-vluchtig geheugen (NVM) is een type computergeheugen dat opgeslagen gegevens bewaart, zelfs als de stroom wordt uitgeschakeld. Dit type geheugen is belangrijk voor het bewaren van kritieke gegevens, programmacode en systeeminstellingen in computers, tablets en andere mobiele apparaten.

Soorten niet-vluchtig geheuge

Niet-vluchtig geheugen kan worden onderverdeeld in twee grote categorieën, ROM (read-only memory) en RAM (random access memory). ROM is een type geheugen dat de opgeslagen gegevens behoudt, zelfs wanneer de stroom wordt uitgeschakeld, en het kan niet worden gewijzigd. RAM is een type vluchtig geheugen dat voortdurend moet worden ververst, anders verliest het zijn opgeslagen gegevens.

Voordelen van niet-vluchtig geheuge

Niet-vluchtig geheugen is zeer betrouwbaar en bestand tegen extreme temperaturen en omgevingen. Dit type geheugen is ook zeer energie-efficiënt en kan jaren meegaan zonder ververst te hoeven worden.

Toepassingen van niet-vluchtig geheuge

Niet-vluchtig geheugen wordt vaak gebruikt in computers en andere apparaten waar gegevens moeten worden bewaard, zelfs als de stroom is uitgeschakeld. Dit type geheugen kan ook worden gebruikt in ingebedde systemen, industriële automatisering en medische apparatuur.

Technologieën die in niet-vluchtig geheugen worden gebruik

Niet-vluchtig geheugen kan worden onderverdeeld in twee hoofdtypen op basis van de technologie die wordt gebruikt om gegevens op te slaan: flash-geheugen en magnetische media. Flash-geheugen is niet-vluchtig geheugen dat gegevens digitaal opslaat en wordt gebruikt in veel consumentenelektronica, zoals USB-flashdrives en digitale camera’s. Magnetische media zijn niet-vluchtige geheugens die gegevens magnetisch opslaan en die vaak worden gebruikt in harde schijven.

Niet-vluchtig geheugen in de clou

Niet-vluchtig geheugen wordt ook gebruikt in de cloud, waar gegevens worden opgeslagen in enorme datacenters en op afstand toegankelijk zijn. Dit type geheugen wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat gegevens betrouwbaar en veilig worden opgeslagen, en het wordt vaak gebruikt voor toepassingen zoals datawarehousing en analytics.

Niet-vluchtige geheugenformate

Niet-vluchtig geheugen is er in vele maten en formaten, variërend van kleine geheugenchips tot grote harde schijven. De grootte van het benodigde geheugen hangt af van de toepassing en de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen.

De kosten van niet-vluchtig geheuge

De kosten van niet-vluchtig geheugen kunnen variëren afhankelijk van het type, de grootte en de snelheid. Flash geheugen is meestal duurder dan magnetische media, maar het is ook betrouwbaarder en energiezuiniger.

Conclusi

Niet-vluchtig geheugen is een belangrijk type computergeheugen dat opgeslagen gegevens behoudt, zelfs wanneer de stroom wordt uitgeschakeld. Dit type geheugen wordt gebruikt in computers, tablets en andere mobiele apparaten, maar ook in de cloud en embedded systemen. Niet-volatiel geheugen is er in vele maten en formaten, en de kosten hangen af van het type, de grootte en de snelheid.

FAQ
Wat zijn 2 soorten niet-vluchtige opslag?

Voorbeelden van niet-vluchtige opslag zijn read-only memory (ROM), flash-geheugen, de meeste types van het nieuwere phase-change memory (PCM), magnetic random-access memory (MRAM), en optische schijven.

Is RAM en ROM niet-vluchtig?

Nee, RAM en ROM zijn niet niet-vluchtig.

Waarom is ROM niet-vluchtig geheugen?

ROM is niet-vluchtig geheugen omdat het geen stroom nodig heeft om zijn gegevens te behouden. Dit in tegenstelling tot vluchtige geheugens, die wel stroom nodig hebben om hun gegevens te behouden. De term “niet-vluchtig geheugen” wordt meestal gebruikt voor ROM, EEPROM en flash-geheugen.

Welke ROM is niet-vluchtig geheugen?

ROM, of read-only geheugen, is een type niet-vluchtig geheugen dat niet beschreven of gewijzigd kan worden. Het wordt meestal gebruikt om het BIOS of de firmware van een apparaat op te slaan.

Welke soorten RAM zijn niet-vluchtig?

Niet-vluchtig RAM (NVRAM) is een type RAM dat zijn gegevens behoudt wanneer de stroom wordt uitgeschakeld. NVRAM wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder computergeheugen, gegevensopslag en geheugen op batterijen.