FDDI

Definitie van FDDI

FDDI staat voor Fiber Distributed Data Interface. Het is een netwerkprotocol dat wordt gebruikt om gegevens te verplaatsen tussen twee punten, binnen één netwerk of tussen twee verschillende netwerken. Het maakt gebruik van glasvezelkabel voor het verzenden en ontvangen van gegevens en is gebaseerd op de IEEE 802.5-norm.

Kenmerken van FDDI

FDDI is een token-passing protocol, wat betekent dat gegevens sequentieel van het ene station naar het andere worden doorgegeven. Het is een dual-ring architectuur, wat betekent dat het bestaat uit twee ringen die in een lus met elkaar verbonden zijn. Elk station heeft een enkele zender en ontvanger. FDDI ondersteunt ook een verscheidenheid aan mediatypen, waaronder coaxiale, twisted-pair en glasvezelkabels.

Voordelen van FDDI

FDDI biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere netwerkprotocollen. Het is betrouwbaar en veilig dankzij de dual-ring architectuur. Het is ook schaalbaar, wat betekent dat extra knooppunten aan het netwerk kunnen worden toegevoegd zonder de bestaande knooppunten te verstoren. FDDI heeft ook een hoge bandbreedte, waardoor grote hoeveelheden gegevens snel en efficiënt kunnen worden verzonden.

Toepassingen van FDDI

FDDI wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Het wordt vaak gebruikt in bedrijfsnetwerken en kan worden gebruikt om meerdere lokale netwerken (LAN’s) met elkaar te verbinden. Het wordt ook gebruikt om mainframes, werkstations en andere computersystemen op één netwerk aan te sluiten. FDDI wordt ook gebruikt in industriële omgevingen, zoals elektriciteitscentrales en andere grote installaties.

Netwerktopologie

FDDI-netwerken maken gebruik van een ringtopologie, wat betekent dat elk station in een lus verbonden is met twee andere stations. Hierdoor kunnen de gegevens in beide richtingen bewegen. Het maakt ook redundantie mogelijk, wat betekent dat als één station uitvalt, de andere stations in de lus nog steeds kunnen communiceren.

Frame-indelingen

FDDI-netwerken gebruiken twee verschillende soorten frames: synchrone en asynchrone. Synchrone frames worden gebruikt om gegevens met regelmatige tussenpozen te verzenden, terwijl asynchrone frames worden gebruikt om gegevens te verzenden wanneer dat nodig is. Elk frame heeft een header en een trailer die controle-informatie bevatten.

Media Access Control

FDDI netwerken gebruiken een media access control (MAC) protocol om de toegang tot het netwerk te controleren. Het MAC-protocol is gebaseerd op token-passing, wat betekent dat slechts één station tegelijk gegevens kan verzenden. Dit zorgt ervoor dat het netwerk niet overbelast raakt, omdat alle stations op hun beurt moeten wachten om toegang te krijgen tot het netwerk.

Foutdetectie en -correctie

FDDI-netwerken gebruiken een cyclische redundantiecontrole (CRC) om fouten in de gegevens op te sporen. CRC is een wiskundig algoritme dat fouten in de gegevens kan opsporen. Als een fout wordt ontdekt, worden de gegevens opnieuw verzonden totdat de juiste gegevens zijn ontvangen.

Prestaties

FDDI-netwerken hebben hoge prestaties, wat betekent dat ze grote hoeveelheden gegevens snel en betrouwbaar kunnen verzenden. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen zoals bedrijfsnetwerken en industriële omgevingen.

Over het geheel genomen is FDDI een betrouwbaar en veilig netwerkprotocol dat wordt gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen. Het is gebaseerd op de IEEE 802.5-norm en maakt gebruik van glasvezelkabel voor het verzenden en ontvangen van gegevens. Het heeft een ringtopologie en gebruikt token-passing voor mediatoegangscontrole. Het maakt ook gebruik van foutdetectie en -correctie om ervoor te zorgen dat gegevens nauwkeurig worden verzonden. FDDI is een krachtig netwerkprotocol dat zeer geschikt is voor toepassingen zoals bedrijfsnetwerken en industriële omgevingen.

FAQ
Wat zijn de soorten FDDI?

Er zijn twee soorten FDDI: single-attached en dual-attached. In een single-attached FDDI-netwerk is elk knooppunt verbonden met een enkele ring. In een dual-attached FDDI-netwerk is elk knooppunt verbonden met twee ringen.

Wat is het verschil tussen Ethernet en FDDI?

Ethernet is een Local Area Network (LAN) technologie, gespecificeerd in een standaard, IEEE 802.3. Het maakt gebruik van een bus- of stertopologie en ondersteunt gegevensoverdrachtsnelheden van 10 Mbps. Fast Ethernet is een versie van Ethernet met snelheden van 100 Mbps.

FDDI is een Fiber Distributed Data Interface. Het is een netwerktechnologie die wordt gebruikt om computers over lange afstanden met elkaar te verbinden door middel van glasvezelkabels. Het ondersteunt gegevensoverdrachtsnelheden van 100 Mbps.

Welke topologie wordt gebruikt in FDDI?

De FDDI topologie is een ringtopologie.

Wie gebruikt FDDI?

FDDI, of Fiber Distributed Data Interface, is een type netwerk dat glasvezelkabel gebruikt om meerdere computers en apparaten met elkaar te verbinden. Het wordt vaak gebruikt in grote netwerken, zoals die in bedrijven en overheidsorganisaties.

Wat zijn de voor- en nadelen van FDDI?

FDDI, of Fiber Distributed Data Interface, is een type netwerk dat glasvezelkabels gebruikt om computers en andere apparaten met elkaar te verbinden. Het is een hogesnelheidsnetwerk dat datasnelheden tot 100 Mbps kan ondersteunen.

Een voordeel van FDDI is dat het zeer snel is. Het kan datasnelheden tot 100 Mbps ondersteunen, wat veel sneller is dan de meeste andere soorten netwerken. Een ander voordeel is dat het zeer betrouwbaar is. Dit komt omdat glasvezelkabels zeer sterk zijn en niet snel breken.

Een nadeel van FDDI is dat het duur is. Dit komt omdat er speciale apparatuur en glasvezelkabels voor nodig zijn, die niet goedkoop zijn. Een ander nadeel is dat het niet zo algemeen beschikbaar is als andere soorten netwerken. Dit betekent dat niet alle computers en apparaten op een FDDI-netwerk kunnen worden aangesloten.