Edge Caching

Wat is Edge Caching

Edge caching is een technologie die de prestaties van websites en toepassingen kan verbeteren door veelgevraagde bestanden en gegevens dichter bij de gebruiker op te slaan. Het is een belangrijk onderdeel van elk content delivery network (CDN). Edge caching helpt de latentie te verlagen, de gebruikerservaring te verbeteren en de bandbreedtekosten te verlagen.

Hoe werkt edge caching

Edge caching werkt door content te cachen op edge servers die zich overal ter wereld bevinden. Wanneer een gebruiker een bestand opvraagt, zoekt de edge server het bestand in zijn cache en serveert het aan de gebruiker. Dit vermindert de hoeveelheid gegevens die over het internet moet worden verzonden en verbetert de reactietijd voor de gebruiker.

Voordelen van Edge Cachin

Edge caching heeft verschillende voordelen voor websites en applicaties. Het kan de laadtijd van webpagina’s verbeteren, de belasting van de origin server verminderen en de totale bandbreedtekosten verlagen. Edge caching kan ook de gebruikerservaring verbeteren door snellere reactietijden en verbeterde betrouwbaarheid.

Uitdagingen met Edge Cachin

Edge caching kan moeilijk te configureren en te beheren zijn, en er zijn enkele potentiële veiligheidsrisico’s aan verbonden. Edge caching kan ook duur zijn als het niet goed wordt beheerd, omdat de edge servers regelmatig moeten worden onderhouden en bijgewerkt.

Soorten edge cachin

Er zijn twee hoofdtypen edge caching: push caching en pull caching. Bij push caching wordt de cache bijgewerkt door de inhoud van de origin server naar de edge server te pushen. Pull caching is wanneer de edge server de inhoud van de origin server trekt wanneer deze door een gebruiker wordt opgevraagd.

Edge Caching en CD

Edge caching is een belangrijk onderdeel van elk content delivery network (CDN). CDN’s gebruiken edge servers om inhoud te cachen en aan gebruikers over de hele wereld aan te bieden. Dit vermindert de latentie en verbetert de gebruikerservaring.

Edge Caching en Cloud Computin

Edge caching kan ook worden gebruikt in combinatie met cloud computing. Cloud computing biedt een manier om gegevens op te slaan en te benaderen vanuit de cloud, en edge caching kan worden gebruikt om de gegevens toegankelijker te maken en de latentie te verminderen.

Conclusi

Edge caching is een belangrijke technologie voor het verbeteren van webprestaties en gebruikerservaring. Het kan latentie verminderen, laadtijden verbeteren en bandbreedtekosten verlagen. Edge caching kan ook worden gebruikt in combinatie met cloud computing om latentie te verminderen en de gebruikerservaring te verbeteren.

FAQ
Hoe werkt edge cache?

Edge cache is een vorm van caching waarbij veelgevraagde webbronnen worden opgeslagen op locaties dichter bij de gebruiker om de latentie te verminderen en de prestaties te verbeteren. Edge cache servers bevinden zich meestal bij internet service providers (ISP’s) of content delivery networks (CDN’s), en ze werken door het opslaan van kopieën van populaire webinhoud (zoals afbeeldingen, video’s en HTML-bestanden) die snel kunnen worden opgehaald door gebruikers die erom vragen. Wanneer een gebruiker een stuk inhoud opvraagt dat in de edge cache is opgeslagen, zal de edge cache server de inhoud uit zijn eigen cache aanbieden, in plaats van deze op te halen bij de origin server. Dit kan de latentie sterk verminderen en de prestaties verbeteren, aangezien de inhoud niet telkens bij de origin server moet worden opgehaald.

Wat is Mobile edge caching?

Mobile edge caching is een vorm van content caching die wordt uitgevoerd aan de rand van een mobiel netwerk, meestal in de nabijheid van de eindgebruikers. Door veelgebruikte gegevens aan de rand van het netwerk op te slaan, kan mobile edge caching helpen om de prestaties van mobiele applicaties en diensten te verbeteren.

Wat is CloudFront edge cache?

CloudFront edge cache is een content delivery network (CDN) dienst die gebruikt wordt om content aan de rand van het netwerk, dichter bij de gebruiker, te cachen. De content wordt gecached op de edge locaties, die zich meestal aan de rand van het netwerk bevinden, dicht bij de gebruiker. De inhoud wordt dan aan de gebruiker geleverd vanaf de edge locatie, in plaats van vanaf de origin server. Dit kan de prestaties verbeteren en de latentie verminderen, omdat de inhoud niet zo ver hoeft te reizen om de gebruiker te bereiken.

Wist Edge automatisch de cache?

Ja, Edge wist automatisch uw cache als u de toepassing sluit. U kunt de cache echter ook handmatig wissen via Instellingen > Browsergegevens wissen.

Wist Edge de cache?

Ja, Edge kan de cache wissen. Open daarvoor Edge en selecteer het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer in het drop-down menu “Instellingen”. Onder het gedeelte “Browsegegevens wissen” selecteert u “Kies wat u wilt wissen”. Een nieuw venster verschijnt met verschillende opties voor gegevens die kunnen worden gewist; selecteer “Cached gegevens en bestanden” en klik vervolgens op “Clear.”