Dashboard

Wat is een Dashboard

Een dashboard is een gebruikersinterface die informatie op een zinvolle manier organiseert en presenteert. Het is een grafische weergave van gegevens waarmee gebruikers gemakkelijk informatie kunnen opvragen en interpreteren. Dashboards worden vaak gebruikt om prestaties te controleren en belangrijke statistieken bij te houden in het bedrijfsleven, de financiële sector of andere sectoren.

Verschillende soorten dashboard

Dashboards zijn er in verschillende vormen, zoals web-based, mobiel en desktop. Web-based dashboards zijn toegankelijk via een webbrowser en worden vaak gebruikt voor het monitoren van website prestaties. Mobiele dashboards zijn speciaal ontworpen om te worden bekeken op mobiele apparaten en bevatten vaak gegevens uit verschillende bronnen zoals sociale media, e-mail en web analytics. Desktop dashboards worden geïnstalleerd op een computer en worden meestal gebruikt voor gedetailleerde analyse of datavisualisatie.

Voordelen van het gebruik van dashboard

Dashboards bieden een uitgebreid overzicht van gegevens en kunnen worden gebruikt om weloverwogen beslissingen te nemen. Ze kunnen ook worden gebruikt om trends vast te stellen, vooruitgang te volgen en verbeterpunten te identificeren. Dashboards zijn ook interactief, zodat gebruikers snel gegevens kunnen verkennen en manipuleren.

Dashboardontwer

Dashboardontwerp omvat het selecteren van de juiste statistieken en het visualiseren ervan op een manier die zowel gemakkelijk te begrijpen als bruikbaar is. Het moet ook de doelen van de gebruiker weerspiegelen, zodat ze snel toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben.

5. Dashboards bevatten meestal grafische elementen zoals grafieken, tabellen en grafieken die kunnen worden aangepast om specifieke gegevens weer te geven. Vaak bevatten ze ook filters, waarmee gebruikers hun zoekresultaten kunnen beperken. Dashboards kunnen ook interactieve elementen bevatten zoals drill-down menu’s en drill-throughs, waarmee gebruikers snel toegang krijgen tot meer gedetailleerde informatie.

Dashboard beveiligin

Dashboards kunnen gevoelige informatie bevatten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn. Dit kan inhouden het instellen van gebruikersverificatie en autorisatie, alsmede encryptie.

7. Dashboards kunnen worden gevuld met gegevens uit verschillende bronnen, waaronder databases, spreadsheets, webservices en applicaties van derden. Het is belangrijk om de juiste gegevensbron voor het dashboard te selecteren om nauwkeurigheid en actuele informatie te garanderen.

Dashboard Best Practice

Dashboard best practices kunnen ervoor zorgen dat ze effectief zijn en de meeste waarde bieden. Dit betekent onder meer dat de behoeften van de gebruiker centraal staan, dat het dashboard intuïtief te gebruiken is en dat de gegevens actueel en accuraat zijn.

FAQ
Wat is een dashboard?

Een dashboard is een informatiebeheersinstrument dat een overzicht geeft van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s), metrieken en gegevenspunten. Dashboards worden doorgaans gebruikt om de voortgang en prestaties ten opzichte van doelen te volgen, en kunnen worden aangepast om de informatie weer te geven die voor de gebruiker het belangrijkst is.

Waar is mijn dashboard?

Het dashboard is het belangrijkste bedieningspaneel voor een software-applicatie. Het is typisch waar gebruikers hulpmiddelen en informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren.

Wat is een dashboard met voorbeeld?

Een dashboard is een gebruikersinterface-element dat een gecentraliseerde locatie biedt voor een overzicht van informatie en bedieningselementen voor een softwaretoepassing. Dashboards bieden gebruikers meestal een grafische weergave van informatie en gegevens, alsmede hulpmiddelen voor interactie met die informatie. Een webgebaseerd dashboard kan bijvoorbeeld een overzicht geven van de activiteit op een website, inclusief bekeken pagina’s, unieke bezoekers en conversiepercentages. Een dashboard voor een softwaretoepassing kan een overzicht geven van recente activiteiten, openstaande taken en vooruitgang naar doelen.

Wat zijn de drie soorten dashboards?

Er zijn drie soorten dashboards: uitvoerende, analytische en operationele.

Executive dashboards geven een overzicht op hoog niveau van de prestaties van een organisatie, meestal in de vorm van grafieken en diagrammen.

Analytische dashboards geven meer gedetailleerde informatie over de prestaties van een organisatie, meestal in de vorm van gegevenstabellen.

Operationele dashboards geven real-time informatie over de prestaties van een organisatie, meestal in de vorm van meters en indicatoren.

Wat is een andere naam voor een dashboard?

Een dashboard wordt ook wel bedieningspaneel genoemd.