ATX

Wat is ATX

ATX staat voor Advanced Technology Extended, en verwijst naar de vormfactor van het moederbord van een computer. Dit gestandaardiseerde moederbord is het meest gebruikte type in moderne desktop computers, en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1995 door Intel.

Hoe verschilt ATX van andere form factors

ATX moederborden verschillen van andere in hun grootte, vorm, stroomaansluitingen en het aantal beschikbare slots. Ze zijn over het algemeen breder dan andere form factors, zoals microATX, en hebben meer slots voor RAM en andere componenten. Ze hebben ook een extra stroomaansluiting op het moederbord, waardoor ze een robuustere stroomvoorziening hebben.

Welke typen moederborden zijn beschikbaar in de ATX vormfactor

ATX moederborden zijn er in verschillende maten, van full-size ATX tot de kleinere mini-ATX en microATX moederborden. Ze zijn er ook in verschillende chipset- en socket-types, waardoor ze gebruikt kunnen worden met verschillende soorten processoren en componenten.

Welke voordelen heeft ATX boven andere vormfactoren

Een van de belangrijkste voordelen van ATX moederborden is hun grootte en flexibiliteit. Omdat ze groter zijn dan andere vormfactoren, kunnen ze meer componenten herbergen en een robuustere stroomtoevoer bieden. Ze bieden ook meer slots voor RAM en andere componenten, waardoor er meer uitbreidingsmogelijkheden zijn.

Wat is de standaard maat van een ATX moederbord

De standaardgrootte voor een ATX moederbord is 12 inch bij 9,6 inch. Dit is iets groter dan andere form factors, zoals microATX, die meestal ongeveer 9,6 inch bij 9,6 inch zijn.

Welke aansluitingen heeft een ATX moederbord

Een ATX moederbord heeft verschillende aansluitingen, waaronder de ATX power connector, die wordt gebruikt om het moederbord van stroom te voorzien, en de ATX power switch, die wordt gebruikt om de computer aan en uit te zetten. Het heeft ook aansluitingen voor verschillende componenten, zoals RAM, opslagapparaten en uitbreidingskaarten.

Wat is de standaard ATX-stroomaansluiting

De standaard ATX-stroomaansluiting is de 20-pins connector, die wordt gebruikt om het moederbord en andere componenten van stroom te voorzien. Deze connector wordt ook gebruikt om de CPU, het geheugen en andere componenten van stroom te voorzien.

Wat is de ATX-schakelaar

De ATX-stroomschakelaar wordt gebruikt om de computer aan en uit te zetten. Hij bevindt zich meestal in de buurt van de voeding en wordt gebruikt om de stroom naar het moederbord te regelen.

Wat is het verschil tussen ATX en niet-ATX moederborden

ATX moederborden zijn het meest gebruikte type in moderne desktop computers, en zijn groter dan niet-ATX moederborden. Ze zijn ook robuuster en hebben meer slots voor RAM en andere componenten. Niet-ATX moederborden zijn meestal kleiner en hebben minder componenten en slots.

Kortom, ATX is de meest gebruikte vormfactor van moederborden in moderne desktop computers. Het is groter dan andere form factors, zoals microATX, en heeft meer slots en connectoren voor RAM, opslag en uitbreidingskaarten. Het heeft ook een standaard 20-pins voedingsaansluiting en ATX voedingsschakelaar, die worden gebruikt om de stroomtoevoer naar het moederbord en andere componenten te regelen.

FAQ
Wat is ATX USA?

ATX USA is een standaard voor moederborden, ontwikkeld door Intel in 1995. Het is de meest voorkomende vormfactor voor desktop computers.

Wat is ATX voor voeding?

ATX is een type voeding dat veel gebruikt wordt in desktop computers. De ATX standaard definieert de grootte en vorm van de voeding, evenals de connectoren die worden gebruikt om de voeding aan te sluiten op het moederbord en andere componenten. ATX voedingen zijn meestal krachtiger dan andere typen voedingen, en ze hebben ook meestal meer dan één +12V rail, die meer stroom kan leveren aan de componenten die het nodig hebben.

Wat zijn ATX formaten?

gangbare PC moederbord vormfactor

ATX is een moederbord vormfactor die in 1995 werd geïntroduceerd. Het is de meest voorkomende vormfactor voor PC moederborden vandaag de dag. ATX-moederborden zijn meestal 9,6 inch (244 mm) breed en 12 inch (305 mm) diep. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van mini-ATX (6,7 inch x 6,7 inch) tot full-size ATX (12 inch x 9,6 inch).

Is ATX voor CPU?

Nee, ATX is niet voor CPU. ATX is een type computerkast.

Wat is groter dan ATX?

Er zijn een paar verschillende soorten vormfactoren die groter zijn dan ATX, waaronder EATX, HPTX, en SSI CEB. Deze vormfactoren worden meestal gebruikt in high-end server- of werkstationsystemen.