ARP

Wat is ARP?

ARP staat voor ‘Address Resolution Protocol’. Het is een protocol voor het koppelen van een netwerkprotocol-adres, aan een fysiek adres op een lokaal netwerk (LAN). Het wordt gebruikt om het fysieke adres van een apparaat op een netwerk te bepalen, waardoor communicatie tussen twee apparaten op hetzelfde netwerk mogelijk wordt.

Hoe werkt ARP?

ARP werkt door het verzenden van een ‘broadcast query’ naar het hele netwerk. Alle apparaten op het netwerk ontvangen de query en als het gevraagde adres overeenkomt met het adres van een van de apparaten, antwoordt het met zijn fysieke adres. Dit fysieke adres wordt vervolgens gebruikt voor de communicatie tussen de twee apparaten.

Voordelen van ARP

ARP is een zeer efficiënte manier om een netwerkprotocol-adres te koppelen aan een fysiek adres. Het is ook een gemakkelijke manier om het fysieke adres van een onbekend apparaat op het netwerk te achterhalen.

Nadelen van ARP

Het belangrijkste nadeel van ARP is dat het kwaadwillig kan worden gebruikt. Aangezien het protocol de query uitzendt naar alle apparaten op het netwerk, kunnen kwaadwillenden het gebruiken om toegang te krijgen tot andere apparaten door de query te spoofen en te antwoorden met hun eigen fysieke adres.

ARP-spoofing

ARP-spoofing is een techniek die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een netwerk door valse ARP-query’s te verzenden en te antwoorden met een vervalst fysiek adres. Hierdoor kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot het netwerk en alle middelen daarop.

ARP-cache

De ARP-cache is een tabel die wordt gebruikt voor het opslaan van koppelingen tussen IP-adressen en fysieke adressen. Deze tabel wordt gebruikt om snel het fysieke adres van een apparaat op het netwerk op te zoeken wanneer ermee wordt gecommuniceerd.

ARP-Poisoning

ARP-poisoning is een techniek die door kwaadwillenden wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een netwerk door valse ARP-query’s te verzenden en daarop te antwoorden met een vervalst fysiek adres. Hierdoor kunnen zij toegang krijgen tot het netwerk en alle middelen daarop.

Samenvatting

Samengevat is ARP een protocol dat wordt gebruikt om een netwerkprotocol-adres te koppelen aan een fysiek adres op een lokaal netwerk. Het is een zeer efficiënte manier om het fysieke adres van een apparaat op het netwerk te vinden en stelt twee apparaten in staat te communiceren. Het kan echter ook kwaadwillig worden gebruikt, denk aan ARP-spoofing en ARP-poisoning. Om een netwerk tegen dit soort aanvallen te beschermen, is het belangrijk om ARP-cache en andere beveiligingsmaatregelen te gebruiken.

FAQ
Hoe verschilt ARP van DNS?

ARP staat voor ‘Address Resolution Protocol’ en wordt gebruikt om IP-adressen aan fysieke adressen te koppelen. DNS, daarentegen, staat voor ‘Domain Name System’, en wordt gebruikt om domeinnamen aan IP-adressen te koppelen.

Wat zijn de 4 soorten ARP?

De vier soorten Address Resolution Protocol (ARP) zijn:

1. Statische ARP: bij een statische ARP wordt de koppeling tussen een bepaald IP-adres en MAC-adres handmatig geconfigureerd en in de ARP-tabel ingevoerd.

2. Dynamische ARP: bij een dynamische ARP wordt de koppeling tussen een bepaald IP-adres en MAC-adres achterhaald door de uitwisseling van ARP-berichten.

3. Proxy ARP: bij proxy ARP fungeert een apparaat als ARP-proxy voor een ander apparaat. Dit wordt meestal gedaan om twee apparaten op verschillende netwerken met elkaar te laten communiceren.

4. Reverse ARP: bij ‘Reverse ARP’ gebruikt een apparaat het ARP-protocol om het IP-adres van een ander apparaat te achterhalen. Dit wordt meestal gedaan om een apparaat verbinding te laten maken met een netwerk wanneer het zijn eigen IP-adres niet kent.

Gebruikt ARP TCP of IP?

ARP maakt geen gebruik van TCP of IP. ARP gebruikt zijn eigen protocol om IP-adressen naar MAC-adressen om te zetten.

Is Ping hetzelfde als ARP?

Nee, Ping is niet hetzelfde als ARP. ARP is het ‘Address Resolution Protocol’, dat gebruikt wordt om een IP- adres om te zetten naar een fysiek adres zoals een MAC-adres. Ping is een hulpprogramma om de verbinding tussen twee apparaten in een netwerk te testen. Het werkt door ‘ICMP echo request’-pakketten naar een doelapparaat te sturen en te wachten op ‘ICMP echo reply’-pakketten.

Is ARP alleen bestemd voor IPv4?

Nee, ARP is niet alleen bestemd voor IPv4. Het wordt ook gebruikt voor IPv6.