ADC

Wat is een ADC

Een analoog-digitaal-omzetter (ADC) is een apparaat dat analoge signalen omzet in digitale signalen voor gebruik in digitale systemen. Het is een belangrijk onderdeel van vele soorten elektronische systemen, van home entertainment systemen tot industriële besturingssystemen. De ADC zet een analoog signaal, zoals een elektrische spanning of stroom, om in een digitale weergave van het signaal. Deze digitale weergave kan dan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals opslag, transmissie en verwerking.

2. Er zijn veel verschillende soorten ADC’s beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende typen ADC’s zijn flash, successive-approximation, sigma-delta en dual-slope. Flash ADC’s zijn de snelste en nauwkeurigste, maar ook de duurste. Opeenvolgende benaderings-ADC’s zijn langzamer maar goedkoper dan flash-ADC’s. Sigma-delta en dual-slope ADC’s worden gebruikt in goedkope toepassingen met een lage resolutie.

Werking van de AD

Een ADC neemt een analoog ingangssignaal en zet dat om in een digitaal signaal. Dit wordt bereikt door de spanning van het ingangssignaal te meten en te vergelijken met een referentiespanning. De hoeveelheid spanningsverschil tussen de twee wordt dan omgezet in een digitale waarde en uitgevoerd als een digitaal signaal.

Bemonsteringsfrequenti

De bemonsteringsfrequentie van een ADC is het aantal keren dat de ADC het ingangssignaal in een bepaalde periode meet. Hoe hoger de bemonsteringsfrequentie, hoe nauwkeuriger de meting. Een ADC van 10 kHz bijvoorbeeld zou het ingangssignaal 10.000 keer per seconde meten.

Resoluti

De resolutie van een ADC is het aantal bits aan informatie dat kan worden opgeslagen. Hoe hoger de resolutie, hoe nauwkeuriger de meting. Een 8-bits ADC slaat bijvoorbeeld 8 bits informatie op, terwijl een 16-bits ADC 16 bits informatie opslaat.

Toepassinge

ADC’s worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, van home-entertainmentsystemen tot industriële regelsystemen. In home-entertainmentsystemen worden ze gebruikt om analoge video- en audiosignalen om te zetten in digitale signalen voor opslag en transmissie. In industriële besturingssystemen worden ze gebruikt om analoge signalen van sensoren om te zetten in digitale signalen voor verwerking.

7. Bij het kiezen van een ADC is het belangrijk rekening te houden met de prestatiespecificaties. Deze omvatten de bemonsteringsfrequentie, de resolutie, de lineariteit, de offset en de ruis. De bemonsteringsfrequentie en resolutie bepalen hoe nauwkeurig de ADC het ingangssignaal kan meten. De lineariteit, offset en ruis bepalen hoe goed de ADC presteert in een lawaaierige omgeving.

ADC-interface

ADC’s zijn verkrijgbaar met verschillende interfaces, zoals parallel, serieel en USB. De interface moet worden gekozen op basis van de toepassing, aangezien verschillende interfaces verschillende eisen stellen aan snelheid en nauwkeurigheid.

Koste

De kosten van een ADC hangen af van het type, de prestatiespecificaties en de interface. Flash ADC’s zijn het duurst, terwijl sigma-delta en dual-slope ADC’s het goedkoopst zijn. USB ADC’s zijn over het algemeen duurder dan parallelle of seriële ADC’s.

FAQ
Wat is de rol van ADC?

ADC staat voor Analoog-Digitaal Converter. Zijn rol is het omzetten van analoge signalen in digitale signalen. Dit gebeurt door het analoge signaal met een bepaalde snelheid te bemonsteren en te kwantiseren in een digitale weergave.

Wat zijn de verschillende typen ADC?

Er zijn drie hoofdtypen ADC: flash, SAR en pipeline. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Flash ADC’s zijn het snelste type ADC, maar ook het duurst. Ze worden meestal gebruikt in snelle toepassingen waar snelheid belangrijker is dan kosten.

SAR ADC’s zijn langzamer dan flash ADC’s, maar veel goedkoper. Ze worden typisch gebruikt in toepassingen waar de kosten belangrijker zijn dan de snelheid.

Pipeline ADC’s liggen qua snelheid en kosten ergens tussen flash en SAR ADC’s in. Ze worden typisch gebruikt in toepassingen waar zowel snelheid als kosten belangrijk zijn.

Wat is ADC Wikipedia?

Een ADC, of Analog-to-Digital Converter, is een stukje hardware dat gebruikt wordt om een analoog signaal om te zetten in een digitaal signaal. Dit gebeurt door het analoge signaal regelmatig te bemonsteren en de monsters om te zetten in een digitale weergave.

Wat is ADC in militaire termen?

ADC staat voor Army Digital Command. Het is het primaire digitale commando- en controlesysteem van het leger, dat situationeel bewustzijn en missiecontrole biedt aan legertroepen over de hele wereld. Het systeem is gebouwd op een geïntegreerd netwerk van computers, software en databases die informatie in real time delen. ADC stelt legercommandanten in staat snellere en beter geïnformeerde beslissingen te nemen op het slagveld.

Wat is ADC in relatie?

ADC staat voor Analog-to-Digital Converter. Het is een apparaat dat een analoog signaal, zoals een spanning, omzet in een digitaal signaal dat door een computer kan worden verwerkt.